Tamara Kapor: ROĐENA ZA TITULE

Bijaše to neka davna 2003. godina.

Negdje pred novu godinu, dođoh do informacije, da se nakon dužeg niza godina, okupila generacija djevojaka-košarkašica u Sportskoj dvorani Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ u Gorici i da trenira.

Nošen nekim novinarskim instiktom, prvi sam posjetio tridesetak djevojaka i djevojčica, koje su činile prve prave košarkaške korake predvođene trenerima Draganom Mrdićem i Miloradom Nadaždinom. Svi, pomalo začuđeni iznenadiše se, interesovanju novinara za njihovo umjeće. Među njima već tada su isticalo se nekoliko talentovanijih. Među njima je bila djevojčica koja će dostići poprilične košarkaške visine i biti simbol upornog rada i uspjeha. Njeno ime je Tamara Kapor.

Kada se uzme u obzir evidentan talenat, malo sportske sreće i neviđena fanatičnost i posvećenost sportu, sve to rezultira uspjehom koji je Tamara dostigla i koji tek treba da dostigne.

„Davno je bila ta 2003. godina. Kao da vidim onu našu šampionsku sezonu 2007/2008. Kada smo na sjajan način osvojili titulu prvaka RS. Sjećam se one odlične atmosfere iz naše dvorane kada smo u finalu pobijedili Borac sa 53 poena razlike. Bila je to odlična ekipa“, priča nam Tamara.

Nakon jedne sezone u Premijer ligi BiH, Tamaru je put vodio u banjalučki „Mladi krajišnik“, „Čelik“ iz Zenice, beogradski „Radivoje Korać“ i u podgoričku „Budućnost“. I svuda, po pravilu, osvajala titule.

„Posljednja godina je za mene bila, itekako turbulentna. Doživjela sam tešku povredu ukrštenih ligamenata, operisala koljeno, oporavlja se trenirala i imala cilj da se oporavim i ponovo vratim u vrhunsku formu. Kada sam se u decembru vratila na teren, to je bio prvi veliki korak, a kasnije kad je došla titula regionalne VABA lige, bila sam svjesna da se svaki rad itekako isplati“, kaže nam Tamara.

Nije Tamari ovaj uspjeh novina jer je VABA ligu već osvajala sa ekipom Radivoja Koraća ali je ovaj trijumf imao veću „specifičnu težinu“.

„Jeste jer sam se vratila na teren nakon teške povrede. Imamo odličnu ekipu i osjećam da ćemo još dugo vladati Jadranom“, kaže Tamara Kapor koja bilježi nastupe i u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH u kojoj je jedan od lidera ekipe.

Srećna je zbog uspjeha svog matičnog kluba ali i ramišlja u stilu, „šta bi bilo kad bi bilo“.

„Bila sam presretna kad sam čula za ovaj odličan rezultat naših djevojaka. Od srca čestitam njima ali i mojim nekadašnjim trenerima Miloradu Nadaždinu i Draganu Mrdiću. Ponekad se pitam, da smo ostale sve na okupu, mi Trebinjke, dokle bi samo stigle“, priča sa dozom sjete u glasu Tamara.

I zaista, petorka u sastavu Miljana Džombeta „Helios Švajcarska“, Tamara Kapor „Budućnost Gemaks-Podgorica“, Nikolina Milić  „Kastors Braine-Belgija“, Aleksandra Begenišić „Granada Španija“ i Milina Mišeljić „KK Crvena zvezda Beograd“ (Milina je igrala za OKK „Leotar“ ali je Trebinjka“), igrala bi bez problema VABA ligu, a sigurno i neka jaka evropska takmičenja.

Ali šta je tu je, generacije novih košarkašica dolaze, a starije afirmaciju traže negdje drugdje. I osvajaju titule. Baš kao Tamara i njene koleginice. Ali to je valjda sudbina malih klubova i malih sredina. I velikih košarkašica.

R.MI./Radio Trebinje