Таминџија: Расписан међународни тендер за изградњу ХЕ „Дабар“

Извршни директор за производњу и техничке послове предузећа „Хидроелектране на Требишњици“ Илија Таминџија изјавио је Срни да су ХЕТ и Хидроелектрана „Дабар“ расписали међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ „Дабар“ по систему „кључ у руке“, вриједан око 400 милиона марака.

Таминџија је појаснио да позив за изградњу хидроелектране инсталисане снаге 160 мегавата подразумијева изградњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду са пратећим објектима и опремом, далековод за прикључење ХЕ „Дабар“, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље – Фатничко поље.

Он је навео да су до сада биле заинтересоване три кинеске и једна европска компанија, те да услове из позива могу испунити само велике свјетске компаније.

Рок за изражавање интереса је 20. јул, а рок изградње је четири године. ХЕ „Дабар“ би након изградње била потпуни власник хидроелектране, а кредит за урађене радове би отплаћивао 15 година.

ХЕ „Дабар“ је већ завршила припремне радове – изградњу приступних путева до будућих објеката, далековода за напајање градилишта електричном енергијом и система за водоснабдијевање.

„Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости, а у завршној фази је процес експропријације земљишта за добијање грађевинских дозвола“, појаснио је Таминџија.

Према његовим ријечима, у току су радови на изградњи доводног тунела за ХЕ „Дабар“ која посједује и еколошку дозволу за изградњу свих објеката.

Завршетком ХЕ „Дабар“ биланс производње ХЕТ-а повећаће се за око 50 одсто, а завршетком изградње комплетног пројекта „Горњи хоризонти“ хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у региону.

ХЕ „Дабар“ је најважнији енергетски објекат у систему „Горњи хоризонти“, који спада у ред највећих инвестиционих пројеката у регону. Његова вриједност је више од милијарду марака.

СРНА