Тампере: Kловнови против Одинове војске

20160119185342_348827

ТАМПЕРЕ │ И док је недавно Одинова војска, неформална полиција која патролира финским градовима, постала свјетска вијест, недавно се у граду Тампере појавила и њихова опозиција; кловнови који се зову ЛОЛ или Лолдиерс оф Один, што је заправо својеврсна фарса и исмијавање Одинове војске.

Kловнови су се први пут на улицама Тампереа појавили током викенда, а на снимку се види како у стопу прате Одинове војнике, с тим да с времена на вријеме стану и поиграју се у снијегу, а затим почну да трче око њих, у намјери да их изиритирају.

Kловнови, „наоружани“ хулахопом и дјечјим играчкама, били су права атракција на улицама Тампереа. И док у саопштењу Одинове војске стоји да су они ту како би обезбјеђивали финске улице, тако су и кловнови издали своје саопштење у којем тврде да и они „финске улице чине безбједнијим, али и љепшим и срећнијим“. Подсјећања ради, групе маскираних екстремних десничара обучених у црно и са викиншким симболима већ неко вријеме патролирају улицама широм Финске, а све како би грађане штитили од миграната.

Kрајем прошле године у градићу Kеми група младића оформила је Одинову војску, названу по викиншком богу. Група је поготово постала активна након што је на прослави Нове године и у Хелсинкију забиљежено неколико сексуалних напада на жене. Група још није показала знакове насиља и једино тврди да жели да помогне полицији која се, како наводе, тешко носи са својим задацима.

Полиција их засад пушта да патролирају улицама, наводећи да то није злочин. У полицији су потврдили да се стопа сексуалног узнемиравања у Финској скоро удвостручила у односу на прошлу годину, али не желе да то повезују са бројним тражиоцима азила. Ипак, финска влада јасна је да не допуштају никакве паравојне формације.

„Да разјаснимо једну ствар: једино полиција може одржавати ред у овој земљи, нико више“, рекао је премијер Јуха Сипила.
Агенције