Техеран и Ријад опет на ратној нози

20160103094135_345953

ТЕХЕРАН │ Иранске власти су ухапсиле 40 особа осуњичених да су учествовале у нападу на амбасаду Саудијске Арабије у Техерану, јавио је АП.

Техерански тужилац Абас Џафари Довлатабади изјавио је да су у току истраге да би се идентификовале и друге особе које су учествовале у инциденту, пренијела је иранска полудржавна агенција ИСНА.
Ирански демонстранти упали су рано јутрос у амбасаду Саудијске Арабије у Техерану, гневни што је Ријад погубио истакнутог шиитског свештеника Нимра ал-Нимра.

Демонстрати, који су се у знак протеста окупили испред амбасаде, упали су у зграду и почели да пуцају, након чега их је полиција удаљила, јавила је иранска новинска агенција ИСНА.

На фотографијама које су се појавиле на Твитеру виде се дијелови унутрашњости саудијске амбасаде у пламену и уништени комади намјештаја, преноси Ројтерс.

Убрзо након напада, иранско Министарство спољних послова издало је саопштење у којем демонстранте позива на мир и поштовање дипломатских објеката, наведено је на новинском вебсајту Ентехаб.

Шеф техеранске полиције Хосеин Саџединија рекао је иранској агенцији да је неодређен број „рушилачких елемената“ ухапшен због напада на амбасаду петрол бомбама и камењем.

Иранска Револуционарна гарда запријетила је „тешком осветом“ саудијској сунитској краљевској династији због јучерашњег погубљења Нимра, кога Ријад сматра терористом, али који је у Ирану слављен као заговорник права маргинализоване шиитске мањине у Саудијској Арабији.

Нимр, најгласнији критичар саудијске династије међу шиитском мањином, важио је за лидера млађих шиитских активиста који више не толеришу неуспех старијих, умеренијих лидера у постизању равноправности са сунитским становништвом.

Иако су већина од 47 мушкараца, колико их је убијено у највећем масовном погубљењу у Саудијској Арабији у посљедњим деценијама, чинили сунити осуђени због напада Ал Каиде у тој краљевини пре 10 година, случај Нимра и још тројице шиита, који су оптужени за умјешаност у пуцњаву на полицију, привукао је највише пажње у региону и шире.

Овим потезом су, изгледа, покопане све наде да ће појављивање заједничког непријатеља у облику Исламске државе довести до збилижавања међу водећим регионалним сунитским и шиитским муслиманским силама, које подржавају супротне стране у ратовима који тренутно бјесне у Сирији и Јемену, закључује британска агенција.
Агенције