Tek rijetki plaćaju dobrovoljno osiguranje

penzioneriBANJA LUKA | Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) Republike Srpske, u maju je 1.821 osoba uplatila sebi doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu dobrovoljnog osiguranja, koje je omogućeno Zakonom o PIO RS.

Kada se ovaj podatak analizira, prema ocjenama portparola Fonda PIO RS Tihomira Joksimovića, „broj osiguranika u dobrovoljnom osiguranju je približno konstantan, dok u pojedinim periodima ima trend blagog rasta“.

„Takođe, broj osiguranika u dobrovoljnom osiguranju teško je upoređivati sa brojem nezaposlenih lica, a ipak i kada se uporedi 142.672 nezaposlena osoba, to je neznatan broj od 1,28 odsto“, objašnjava za „Nezavisne“ Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS.

Mjesečna uplata se vrši prema prosječnoj bruto plati u Republici Srpskoj, u prethodnom mjesecu, i to na način da osnovicu predstavlja 60 odsto prosječne bruto plate, što se pomnoži sa stopom doprinosa od 18,5 odsto. Za april je to iznosilo 148,70 KM.

„To je najniži iznos obavezan za osiguranika u ovom vidu osiguranja. Uplata naravno može iznositi i više, zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može biti niža od gore navedene osnovice. Ranije se obračun vršio prema školskoj spremi“, pojašnjava Joksimović.

Pravo na ovu vrstu osiguranja imaju osobe s prebivalištem u Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH, sa navršenih 15 godina i opšte zdravstvene sposobnosti. Osiguranici doprinose uplaćuju u 59 opština u RS, a najviše ovakvih uplata, očekivano, ostvareno je u Banjaluci, dok je tek po jedan osiguranik zabilježen u Driniću, Čajniču, Rudom…
Nezavisne