Terapeut savjetuje kako treba tući ženu?!

3816171_1

RIJAD │ Saudijska Arabija jedna je od država u kojoj žene nisu ravnopravan član društva i još uvek imaju vrlo malo prava i sloboda. U prilog toj tužnoj činjenici govori i ovaj bizarni i zabrinjavajući video-snimak koji je objavio „saudijski porodični terapeut“ Kaled el Sakabi.

U snimku koji je osvanuo na internetu, „terapeut“ objašnjava muškarcima kako pravilno da disciplinuju ženu, piše Dejli mejl.

Među njegovim savjetima nalazi se okretanje leđa u krevetu kao oblik kazne, ali i načini na koje je treba „ispravno tući“ – na primer, maramicom ili grančicom za čačkanje zuba (?!).

https://youtu.be/pFGfiQBy69E

Ipak, savetuje da prvo sve treba rešiti razgovorom, a tek onda pristupiti grubljim kaznama i sve to učiniti u skladu s islamskom vjerom.

„Prvo je treba podsjetiti na prava muškarca i na njene obaveze. Nakon toga dolazi drugi stepen kažnjavanja – odbacivanje u krevetu. I ovđe neki muškarci prave greške što dodatno produbljuje probleme. Ako, na primjer, muškarac napusti svoj krevet i ode u drugu kuću, svi će znati da postoji problem. Ostanite u krevetu i okrenite joj leđa ili spavajte u drugom krevetu u istoj sobi“, objašnjava El Sakabi.

Nakon toga se prelazi na fizičko kažnjavanje: „Treća faza disciplinovanja žene je fizičko kažnjavanje. Zapamtite kako se ono mora koristiti za disciplinovanje, a ne za iskaljivanje bijesa i pritom se moraju zadovoljiti određeni islamski standardi. Ženu ne bi trebalo tući drvenim štapom, niti maramom za glavu kao što to neki rade. Ne smijeju se koristiti ni oštri predmeti što neki muškarci nažalost rade. Žene bi trebalo tući maramicama ili grančicom za čačkanje zuba, jer cilj nije povrijediti je nego je natjerati da se osjeti krivom.“

Napominje i da do mnogih sukoba dolazi zato što žene izazivaju muškarce pokušavajući da budu ravnopravne s njima.

Video-snimak je nastao u februaru, ali je sada objavljen od strane Instituta za istraživanje bliskoistočnih medija, lociranog u Vašingtonu.

RTS