Терапију за поленску алергију узимати мјесец дана прије почетка цвјетања

ТРЕБИЊЕ I На плућном одјељењу Болнице Требиње у току овог мјесеца повећан је број пацијената са алергијским реакцијама посебно оних са тегобама које су проузроковане поленским алергијама.

Здравка Врећа, специјалиста за плућне болести каже за Радио Требиње да су у току прољећа до јесени најчешћи инхалациони алергени, који се налазе у спољашњој средини, а у току године алергени могу бити и другог поријекла.

„Промијенили су се услови живота, повећана је аеро-загађеност, начин исхране се доста промијенио, доста адитива се додаје, па имамо и честе алергије на храну, употреба неких лијекова може да изазове алергију. Осим инхалационих у прољетном периоду чести су и уједи разних инсеката, који изазивају алергијске реакције“, каже Врећа.

Најчешћи пацијенти су они са инфекцијама респираторних путева.

„Пацијенти који су обољели од акутног ринокоњуктивитиса, упале носне слузнице, коњуктива ока, то су инфекције горњих респираторних путева и те инфекције се често спуштају у доње респираторне путеве, па су пацијенти имају астму“, додаје Здравка Врећа.

Она појашњава шта је кључно у борби против алергија.

„Мјесец дана прије цвјетања дрвећа и биљака осјетљиви на полен морају да узимају лијек, како би организам припремили на тај алерген из спољашње средине, за разлику од неких алергена који су стално присутни, попут кућне прашине, буђи, гриња, такви пацијенти су стално под терапијом“, наводи за Радио Требиње докторица.

И алергијска тестирања су веома важна, додаје, како бисмо знали који нам алерген смета, па да повећамо отпорност организма према том алергену.

Пожељно је да пацијенти осјетљиви на полен не излазе у раним јутарњим часовима напоље, када је концентрација полена највиша.

Д.Р.