Teroristi će prije na Srbiju nego na Britaniju

619785_06_ff
BEOGRAD | U Srbiji bi pre moglo da dođe do terorističkog napada nego u Britaniji, koja se već susretala sa terorizmom, pokazuje novo istraživanje.
Jedna od vodećih svetskih menadžment kompanija „Aon“ izbacila je mapu rizika od terorizma, a ako im je za verovati, Srbija spada u zemlje srednjeg rizika.
Uz Srbiju u ovoj skupini evropskih zemalja našle su se još samo BiH, Estonija, Francuska i Grčka. Logičan odgovor zbog čega je Francuska u ovoj grupi nalazi se u napadu na satirični časopis „Šarli ebdo“, dok se Grčka mesecima nalazi u turbulentnom ekonomsko-političkom periodu.
Međutim, razlog što je i Srbija obojena svetlonarandžastom bojom, objašnjavaju autori, jeste pre pojačan strah od civilnih pobuna nego od terorista. Ipak, strah od terorizma raste zbog toga što na Kosovu (koje je na ovoj mapi odvojeno od Srbije) postoji bojazan od terorističkih aktivnosti, kao i u susednoj Bosni.
Ipak, nije sasvim razumljivo zbog čega se Srbija nalazi pod većim rizikom od Velike Britanije, koja je u prošlosti već bila meta terorističkih napada.
Blic