Tigrasti komarci pronađeni su na pet lokacija u RS

komarac

BANJA LUKA │ Tigrasti komarci, prenosnici opasnih zaraznih bolesti, pronađeni su na pet lokacija u Republici Srpskoj.

Prema podacima Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“, ovi insekti pronađeni su na području Banjaluke, Bijeljine, Gradiške, Broda i Laktaša. O njihovom prisustvu odmah je obaviješten Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je naložio sve neophodne mjere da bi bili uništeni.

Informacije o pojavi prenosioca groznice „zapadnog Nila“ i ZIKA virusa – tigrastih komaraca uzbunile su javnost. Ovaj izuzetno opasan insekt otkriven je i u gradskoj sredini, u centru Banjaluke.

Larve i odrasli tigrasti komarci u Bijeljini pronađeni su kod vulkanizerske radnje u naselju Ljeljenča, a vulkanizerska radnja bila je njihovo stanište i u Laktašima. Stručnjaci kažu da je to i najčešći način prenosa u nova područja – u automobilskim gumama – u koje komarac polaže jajašca….

Tigrasti komarci su, za razliku od ovdašnjih, vrlo agresivna vrsta, koja napada žrtvu tokom cijelog dana. Imaju sposobnost prenošenja različitih vrsta zaraze, koje do sada nisu bile karakteristične za ovo podneblje.

Najefikasniji način uništavanja tigrastih komaraca jeste tretman u vrijeme dok su još u razvoju, a najslabije dejstvo ima prskanje i zaprašivanje kada već postanu odrasle jedinke. Ovdašnji ribari, koji posjećuju upravo mjesta koja pogodiju razvoju tigrastih komaraca, kažu da nemaju straha od novih insekata, a oni najiskusniji razvili su i sopstveni sistem zaštite…

Radijus kretanja tigrastog komarca je relativno mali – do 200 metara. Preporučuje se djelovanje na staništa komaraca, ali i individualne mjere zaštite.

Stručnjaci takođe ističu da pojava tigrastih komaraca na ovim prostorima nije novina i da su prvi slučajevi registrovani prije nekoliko decenija. Ono što predstavlja novost jesu zaraze koje oni prenose i na koje zdravstvene ustanove moraju da obrate posebnu pažnju.
BNTV