Тимошенко: Ако је Украјина продавала оружје Пјонгјангу, пропали смо

КИЈЕВ │ Украјину очекују “санкције и катастрофа“ ако се потврде информације да је Кијев испоручивао оружје и војне технологије Сјеверној Кореји.

То је написала лидерка опозиционе партије “Отаџбина“ Јулија Тимошенко на својој страници на Фејсбуку.

“Ако та информација буде потврђена, Украјина може да се нађе под санкцијама, што значи да би остала без икакве помоћи цивилизованог свијета. То је катастрофа за нашу државу“, написала је Тимошенкова.

Према мишљењу бивше украјинске премијерке, настала ситуација је повезана са политиком актуелних украјинских власти, јавља телевизија “Звезда“.

Руководство земље Тимошенкова назива непрофесионалним и криминалним, наглашавајући да тренутно управљање државом води ка уништењу Украјине.

“Таква ситуација је директна посљедица непрофесионализма и злочина предсједника Петра Порошенка и премијера Владимира Гројсмана“, пише посланица.

Раније је “Њујорк тајмс“, позивајући се на тајне процјене америчких обавјештајних служби и истраживање стручњака аналитичког центра Међународног нститута за стратешке студије Мајкла Елемана, саопштио да је Сјеверна Кореја могла преко црног тржишта да набави за своје балистичке ракете моторе произведене у украјинској компанији “Јужмаш“.

Украјина није снабдјела Сјеверну Кореју оружјем или војном технологијом, изјавио је секретар украјинског Савјета за националну безбједност Александар Турчинов.

Спутњик