Tito poklonio Kosovo Albaniji?

20141204084603_276644

BEOGRAD | Sin naših naroda i narodnosti i doživotni predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je još krajem 1946. godine “poklonio” Kosovo i Metohiju, kao i sve druge teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom Albaniji i Enver Hodži!
Malo poznato je da je Josip Broz Tito u intervjuima stranim novinarima 1945/46 godine otvoreno govorio da će Kosovo i Metohiju, kao i ostale krajeve u kojima su većina Albanci pripojiti Albaniji.
Tito je, kada je o Kosovu riječ, Asošijeted presu rekao sljedeće: “Ukoliko komunisti dođu na vlast u Albaniji ono može biti pod ingerencijom Tirane“.
Albanski šef države Enver Hodža je uvijek isticao da mu je maršal Tito krajem juna 1946. godine “lično obećao” da će Kosovo biti u sastavu Albanije, kao i drugi krajevi gdje su Albanci većina, jer ih je volio. Ipak, ovim izjavama se nije baš pridavalo na važnosti, jer su odnosi Tirane i Beograda uvek bili “hod po žici”, pa i tada.
Titova desna ruka Edvard Kardelj, je prema nekim teorijama, prilikom svoje posjete Moskvi i SSSR-u rekao Staljinu da će KiM biti ustupljena Albaniji, prenosi Telegraf.