Tokom protesta u Istanbulu privedeno 136 osoba

turska
ISTANBUL | Pripadnici turske policije priveli su 136 osoba u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, koje su u grupi demonstranata, a u povodu Međunarodnog praznika rada , pokušale doći do centralnog trga Taksim, na kojem je danas zabranjeno masovno okupljanje.
U Istanbulu su se za 1. maj održali veliki protesti. Grupa demostranata za koju se pretpostavlja da su noć proveli na Bejogluu, naselju u centru Istanbula, danas je pokušala nasilnim putem doći do najpoznatijeg istanbulskog trga. Na ovom dijelu osiguranje je bilo pojačano, te su policija i osiguranje postavili barikade i uspjeli udaljiti demonstrante koji su nosili različite transparente. Podršku iz vazduha im je pružio i policijski helikopter, javlja Anadolu Agency (AA)
Druga grupa demonstranata je sa Bulevara Barbaros na Bešiktašu, takođe u centru Istanbula, pokušala doći do trga Bešiktaš. Zbog nereda koji su nastali policija je bila prisiljena da koristi i suzavac, prilikom čega su i neki političari koji su učestvovali u demonstracijama lakše povrijeđeni.
U sukobima policije i demostranata, na policiju su bacane kamenice, flaše i palice.
U ovim neredima oštećen je i veliki broj vozila koja su se tu nalazila. Prilikom ovih nereda, i bijega demostranata u stražnje ulice, pronađeno je i vatreno oružje.
Zbog nedozvoljenih demonstracija, na Sisliju, privedene su četiri osobe i oduzeto 17 molotovljevih koktela.
Povrijeđenima je ukazana medicinska pomoć.
Grupa demonstranata, koji su nosili zastave Komunističke partije, ispred spomenika Republike na Taksimu pokušali sa održati proteste na mjestima koja nisu predviđena za okupljanja i demonstracije.
U drugim turskim gradovima radnici, članovi raznih sindikata, praznik obilježavaju uz mirne demonstracije, okupljanja i pjesmu.
AA