Tradicionalna priredba za mališane Pravoslavnog obdaništa

unnamedee

TREBINJE | Pravoslavno obdanište Sveta Evgenija carica Milica već punih petnaest godina uspješno radi sa najmlađim Trebinjcima, a i ove godine priredilo je tradicionalno priredbu, na kojoj su mališanima podijelјeni paketići.
U Domu penzionera na Gradini, koji je i ove godine bio domaćin mališanima, njihovim vaspitačima i roditelјima, odjekivala je graja, radost i igra, kakvu valјda samo razigrana djeca mogu da prirede..
Kroz svoje postojanje, ovaj vrtić za devet godina vaspitao je i obrazovao više stotina mališana, koji su i kasnije u toku svoga školovanja ostali uzorni i napredni đaci, što je, kako kažu u vrtiću, najveća pohvala za uloženi trud.
I ova priredba je dio naših tradicionalnih aktivnosti. Napravili smo takav program u kome su djeca svoju kreativnost i maštu podigli na visok nivo, zahvalјujući radu njihovih vaspitačica i vjeroučitelјica. Možemo da se pohvalimo da ta djeca idu redovno u crkvu, imaju redovan liturgijski život, učestvuju u našoj zajednici, a neki naši prvi polaznici sada su već srednjoškolci na koje se možemo ponositi. Ovdje vlada jedinstvo djece, njihovih brižnih učitelјa, roditelјa čija je uloga velika. Sve zajedno sa Božijim blagoslovom čini nas veoma ponosnim”, kaže sveštenik Aleksandar Ilić, duhovnik i nadzornik u radu ovog vrtića.

unnameduu
Obdanište Sveta Evgenija carica Milica je prvi pravoslavni vrtić na prostoru Hercegovine.
Kao i prethodnih godina u priredbi su učestvovali svi mališani koji su u okviru redovnih aktivnosti pripremani za ovaj događaj. Program od 45 minuta, prošao je sa igrom, pjesmom, glumom šezdesetak mališana, koji su spontano i dječije veselo izmamili osmijehe i uzdahe brojnih roditelјa, deka i baka, kao i ostalih, koji su došli na ovu, svake godine sve veseliju priredbu.
Bez obzira na teškoće i finansijske probleme koji vladaju u društvu uspješno funkcionišemo. Imamo dosta djece i svi kapaciteti su popunjeni. Roditelјi su, člini mi se zadovolјni i sve nas to čini veoma sretnim. Pomaže nam Eparhija, snalazimo se uz pomoć pojedinih sponzora. Ove godine Hidroelektrane na Trebišnjici, Telekom Srpske i Svislajon Takovo su nam obezbijedili nikolјdanske paketiće, ali roditelјi su svojim novčanim prilozima pomogli organizovanje ove priredbe.”, kaže Vanja Jovanović, direktor Pravoslavnog vrtića Sveta Evgenija Carica Milica.

unnamed
Kapacitet obdaništa je 60 mališana, od godinu do predškolskog uzrasta, sa kojima svakodnevno sa velikom lјubavlјu i brigom radi pet vaspitača, što su roditelјi prepoznali, a o čemu govori velika zainteresovanost za upis u ovaj vrtić.Obdanište „Sveta Evgenija – carica Milica“ prvi je pravoslavni vrtić na prostoru Hercegovine, čiji je osnivač Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.
R.M.