Трамп и Клинтонова све ближе Бијелој кући

376894_1

ВАШИНГТОН │ Републикански претендент за председничку номинацију у САД Доналд Трамп и његова демократска ривалка Хилари Клинтон избили су, свако у свом табору, као убедљиви фаворити током „Супер уторка“, најважнијег дана прелиминарних избора, када се истовремено гласало у 12 америчких држава и једној територији.

Према пројекцијама медија, Трамп је победио своје републиканске ривале у седам држава од оних дубоко на југу до Масачусетса на северу, чиме је добио додатан замах после прошломесечног гласања када је победио у три од четири држава у којима се одржавају први прелиминарни избори, преноси Ројтерс.

И победа Клинтонове над демократским такмацима у седам држава, била је убедљива, мада и предвидљива у државама попут Арканзаса где су она и њен супруг Бил Клинтон почели политичку каријеру.

Њихови ривали међутим најављују истрању борбу. Трампов републикански ривали Тед Круз, сенатор из Тексаса, који је победио у Тексасу и суседној Оклахоми и Марко Рубио, сенатор са Флориде, који је према предвиђањима победио у Минесоти, изразили су одлучност да остану у трци.

Главни такмац Клинтонове, Берни Сандерс, демократски социјалиста из Вермонта, који је победио је у Вермомнту, Колораду, Минесоти и Оклахоми такође је обећао да ће наставити да се бори за номинацију у преосталих 35 држава у којима тек треба да се одржи гласање.

Ројтерс оцењује да су Трамп И Хилари Клинтон сада под притиском да покажу да могу да уједине бираче, свако у својој странци, и избегну поделе које би им могле нанети штету на изборима за председника САД 8. новембра.

Курир