Aktuelno

Trampa ubjeđuju da dođe u Srbiju

VAŠINGTON l Amerikanci rade ozbiljne analize da li bi dolazak Donalda Trampa u Srbiju podigao uticaj SAD u regionu i Srbiji i od toga zavisi hoće li on doći ili ne.

„Ukoliko se pokaže da bi dolazak američkog predsjednika mogao znatno da doprinse rastu uticaja SAD na Balkanu, pa i u Srbiji, onda će posjeta svakako biti realizovana u narednih godinu dana. Sve ide ka tome da će Trampa saradnici pokušati da ubjede da dođe“, rekao je izvor iz diplomatskih krugova za „Blic“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da bi Tramp mogao da dođe do kraja ove godine ili na proleće sljedeće.

„Dolazak Trampa bi bio višestruko koristan. Bio bi to veoma pozitivan signal i veoma dobra poruka sa političkog, ali i sa ekonomskog aspekta. Mi ovde govorimo o dve ozbiljne bitke: o prvoj, za KiM, ali i onoj drugoj, da zaposlimo naš narod“, rekao je Dačić za „Blic“.

Kako je istakao, s dolaskom Trampa imali bismo odličan trenutak da Vašington sasluša i uvaži naše političke stavove i da napravimo jedan ekonomski aspekt koji bi značio više američkig investicija.

„Bio bi to zaista početka novog razdoblja u odnosima dvije zemlje“, naglasio je Dačić.

Dolazak Trampa u Srbiju bio bi prva posjeta jednog američkog predsjednika poslije više od 40 godina. Stogodišnjica podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće biće obilježena nizom manifestacija koje će u Vašingtonu biti održane od 25. do 28. jula.

Tom važnom jubileju trebalo bi da prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, Dačić kao i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Prvi put će u obilježavanju nekog jubileja važnog za Srbiju, ali i SAD, biti uključena i američka administracija, pa bi to mogla da bude i dobra prilika za susret srpskih i američkih zvaničnika.

Tanjug