Траже се власници 130.000 евра: Траг новца из Дунава код Беча води до Балкана

222

БЕЧ │ Аустријска полиција трага за „власницима“ 130.000 евра пронађених у Дунаву покрај Беча, за кога се сумња да потиче са Балкана, а случајни пролазници, који су новац пронашли током шетње могли би као награду да добију комплетан износ уколико се испостави да он нема власника ни „криминално порекло“.

У води је пливао новац о чему су пролазници обавијестили полицију која је одмах покренула истрагу како би утврдила чије су новчанице. Најприје се мислило да се ради о фалсификатима, али је установљено да се ради о „правом“ новцу, што је подстакло даље сумње. Полиција Доње Аустрије позвала је своје колеге из Беча да помогну у рјешавању случаја.

Чувари реда покушавају да расвјетле да ли новац има било какве везе са неким кривичним дјелима.

Полиција сматра да би новац могао бити повезан са прањем новца и да траг води на Балкан. „Могуће је да су неке особе изгубиле живце и новац бациле у Дунав“, пренио је један неименовани полицајац. Он је додао да предстоји и дуга истрага, али се тај други траг испоставио нетачним, пошто више не постоји нада да ће се установити из које банке је новац.

Такође је отворено и питање да ли ће они који су пронашли тај новац добити награду уколико се установи да му је поријекло из кривичног дјела. У случају да се не утврди да је то дио плијена неког кривичног дјела и не пронађе власник, пролазници који су нашли новац и обавијестили о томе полицију, могли би добити комплетан износ послије годину дана.
Агенције