Traži ogradu između Srbije i Mađarske!

332798_1
BEOGRAD | Laslo Torockaj, gradonačelnik pograničnog mađarskog mesta Ašothalom, predložio je da se podigne ograda duž granice njegove zemlje i Srbije kako bi se zaustavio masovni priliv azilanata koji pokušavaju da nađu utočište u EU, prenose beogradski mediji.
Torockaj se u veoma zapaljivom govoru, koji je objavio i na svom Fejsbuk profilu, požalio na „blagu politiku EU prema azilantima“, kao i na slabu reakciju Mađarske u rešavanju ovog problema.
Ovaj ultradesničar i osnivač ozloglašenog „Omladinskog pokreta 64. županije“ bio je podstaknut time što pogranična policija nije reagovala kada su nedavno lokalni poljočuvari prijavili oko 150 azilanata. Torockaj je zapretio i da će njegovi sledbenici sami „zaštititi granicu“ ako ne bude reakcije države.
– Ukoliko ne bude promene, naši poljočuvari neće više prijavljivati stotine emigranata svakog dana nego će to prebaciti na Segedin i Budimpeštu. A ako ne bude reakcija vlade, počećemo sa izgradnjom ograde da zaštitimo granicu Mađarske – napisao je Torockoj, predlažući da njegova zemlja ovu ogradu finansira iz fondova Evropske unije.
Inače u šumama oko Ašothaloma, koje su postale veoma popularno tranzitno mesto za azilante koji nastoju da se dočepaju Austrije, Nemačke i drugih zemalja u zapadnoj Evropi, najveći broj ljudi sa Kosova, odakle se svakog meseca njih oko 20.000 preko Beograda zaputi ka EU.
Analitičar Branko Radun kaže da je zbog ekonomske krize očigledan porast ksenofobije i šovinizma u Evropi:
– Često se neke ekonomske nevolje pokušavaju staviti u drugi plan tom nacionalističkom i šovinističkom retorikom, a u tome su mađarski ultradesničari dosta daleko otišli. Mađarski nacionalisti često šalju te otrovne strelice prema svojim komšijama, pa Srbija tu nije izuzetak. Ipak, takva retorika ima više smisla za neku unutrašnju potrebu.
S druge strane, politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da to nije realna stvar, iako takvih ograda ima po svetu:
– Postoje ograde između Turske i Grčke, podigli su ih Amerikanci prema Meksiku, a sada ih Ukrajina najavljuje prema Rusiji. Ali u Evropi takve stvari imaju malu šansu da prođu. I tamo gde su preduzimane, takve mere nisu pokazale nikakve rezultate. Mislim da je ova izjava samo želja da se dodvori jednom delu biračkog tela, koje je radikalno.
Inače, Laslo Torockaj, čiji se „Omladinski pokret 64 županije“ zalaže za reviziju Trijanonskog sporazuma i proširenje Mađarske, bio je proteran tri puta iz okolnih država, od čega dva puta iz Srbije.
Mađarska ambasada: Nema govora o podizanju ograde
U ambasadi Mađarske u Beogradu su rekli da nema govora o podizanju bilo kakvih ograda na granici sa Srbijom i da njihova zvanična politika nema nikakve veze sa stavovima Torockaja.
– Mađarske država ima potpuno drugačije odnose sa Srbijom. Imamo izvanredne državne i ekonomske odnose koji nikada nisu bili na boljem nivou – rečeno je u ambasadi.
Vesti