Требињци забринути – зашто се суше четинари? (ВИДЕО)

ТРЕБИЊЕ | На подручју Требиња на четири локалитета суше се четинари. Штета још није утврђена.

Шта је у питању, још нема јасног одговора.

Културу Црног и Алепског бора највјероватније је захватило неко гљивично обољење, али још је рано за коначну дијагнозу, јер су испитивања у току.

Добра вијест је да стабла нису угрожена, а стручњаци тврде да стање није аларманто, иако је сушењe регистрованo на површини од око 40 хектара.

Ово је изглед четинара који је забринуо мјештане Црквина, Алексине Међе, Гучине и Љубомира. Крошње су добиле жуту боју.

У Центру за газдовање кршем кажу да без детаљних анализа не могу са сигурношћу утврдити узрок. Иако је сушење, први пут захватило четинаре на великој површини, увјеравају да разлога за панику нема.

„Није дошло до сушења стабла него иглица, од врха према основи, за све остало послије налаза извјештајно-прогнозне службе. Није алармантно стање, очекујемо обнову иглица, нисмо прије имали оволику бројност, ради се вјероватно о штеточини и гљивици“, рекла је Мирела Васиљевић, главни инжењер за узгој и заштиту шума.

Сушење иглица борова, у овом обиму, није се раније дешавало, али је дугогодишњи проблем са обољењем „боров четњак“ и даље присутан. Посебно је изражен на густој боровој шуми на подручју Ластве.

„На територији коју ми покривамо, примијетили смо у задње двије до три године концентрација четњака који униуштава борову шуму, доста је примјетно пропадање боровине“, истиче Драган Паранос, старјешина Ватрогасне јединице Ластва.

Борбу против обољења „боров четњак“ стручњаци воде годинама. Ова штеточина, објашњавају, уклања се механички. Oно што је најважније, кажу, не може доћи до пропадања стабала.

„Редовне контроле здравственог стања шума, сваке године маршутна контрола и огледне површине за контролу биљних болести и штеточина, није било масовнијег обољења, мало боров четњак, кога смо механички скидали, хемисјког третмана није било. Први пут да је мало масовније у Требињу. Стање у другим општинама лишћарских и четинарских је добро“, појашњава Слободанка Бркић, инжињер у Центру за газдовање кршем.

Уколико детаљнa анализa, која ће се спроводити наредне седмице, утврди да је сушење борова изазвано гљивичним обољењем, стабла ће се третирати хемијским средствима или механички, како би се спријечило даље напредовање болести.

РТРС