Требињцу стршљенови „запосјели“ имање, једва их се отарасио

ТРЕБИЊЕ │ Требињац Драган Шкриван уништио је на своме имању у селу Kочела, десетак километара удаљеном од града, гнијездо стршљенова какво до сада није виђено у овим крајевима, јер је било веће од дрвене гајбе за воће на коју се наслањало.

Најезда стршљенова је иначе забиљежена на овом подручју, јер им је погодовала топла јесен, али томе, кажу мјештани Kочела, доприноси и чињеница да је ово, за разлику од бројних херцеговчких села, још доста живо село, у коме се узгаја воће, највише грожђе, а стршљенови су познати по томе што уништавају највише крушке и грожђе.

„Стршљенове и осе примијетио сам још у мају како улазе у унутрашњост  објекта који је саграђен поред винограда и у коме држим гајбе за грожђе и остало потребно посуђе, а управо то је вјероватно и привукло и стршљенове и осе, јер они иду на воће, али се ја нисам усуђивао улазити дубље у објекат, јер су их били ројеви“, каже Драган.

Иако ради у заштитарској служби и по природи није страшив, ипак нам је признао да је цијело љето у страху обрађивао и виноград и земљу у Kочелима, јер су га опсједали стршљенови, али, срећом, ниједан га није ујео. Дјeцу управо из тих разлога није ни водио са собом.

Kаже да је знао да постоји гнијездо у шупи, јер су у шупу све више улијетали стршљенови, али ни он ни ико од његових пријатеља се није усуђивао да погледају заједно и да униште гнијездо.

„Чуо сам да је било случајева да су им уједи стршљенова узроковали смрт, а нарочито када се узнемире, тада човјека изуједају до смрти, па сам тражио некога ко ће ми то гнијездо уклонити за паре, али нико није смио да се усуди, иако су ми сви предлагали да свакако морам чекати  зиму када се умире. Тако сам и урадио и тек прије неки дан,  увјеривши се да око шупе не лете стршљенови, иако их је било све донедавно, ушао сам унутра и гнијездо, заједно са гајбама на које се наслањало, изнио напоље и запалио“, прича Драган за „Независне“, коме је у свему помагала супруга.

Шкривани се надају да им стршљенови неће поново долазити.

НН