Trebinje dobija centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga

IMG_2907TREBINJE | U prostorijama trebinjske Bolnice sutra će biti otvoren Centar za hipertenziju i prevenciju protiv šloga. Ovo će biti 28 ovakav centar u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
Riječ je specijalizovanom centru za bolesnike sa povišenim kardiovaskularnim rizikom – težim bolesnicima kojima prijeti infarkt i šlog.

IMG_2911

Nebojša Tasić

Prema riječima Nebojše Tasića, načelnika centra za hipertenziju i kardiovaskularne prevenciju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda i predsjednika Udruženja za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), otvaranje centra u Trebinju dogovoreno je sa ljekarima i rukovodstvom trebinjske Bolnice.
„Nastojaćemo da podignemo na maksimalan nivo zdravstvene kardiovaskularne usluge u istočnoj Hercegovini“, rekao je Tasić i dodao da u RS uspješno funkcionišu dva ovakva centra u Bijeljini.
„Trudićemo se da kordiniranom saradnjom sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje pružimo maksimalnu pomoć građanima“, naveo je Tasić.

Tim od 17 eminentnih ljekara i medicinskog osoblja iz Beograda obavili su danas u trebinjskoj Bolnici preko 150 besplatnih pregleda, pretežno bolesnika sa kadriovaskularnim bolestima.

IMG_2892

Goran Vučurević

Goran Vučurević, ljekar sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, rekao je da se za preglede prijavilo preko 300 pacijenata, koji će biti danas i sutra pregledani u trebinjskoj Bolnici.
„Sve pacijente ćemo pregledati, nikoga nećemo vratiti. Svima koji su se prijavili ćemo pokušati da pomognemo“, rekao je Vučurević.
Besplatni pregledi su organizovani zahvaljujući prijateljskim odnosima episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija sa vrhunskim beogradskim stručnjacima.
M.I.