Требиње домаћин ФИЛМСКОГ КАМПУСА: Међу учесницима и филмски великани Здравко Шотра и Слободан Шијан

ТРЕБИЊЕ │ Требиње ће од 10. до 14. октобра бити домаћин „Филмског кампуса“, уз учешће тридесетак студената из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе, те истакнутих филмских умјетника, педагога, историчара филма и филмских архивиста, саопштено је из Кинотеке Републике Српске, која ове године едукативни програм за студенте организује у партнерству са Градом Требињем.

У фокусу овогодишњег програма биће филмско стваралаштво истакнутих редитеља Здравка Шотре и Слободана Шијана, а двојица филмских великана, иза којих су бројна култна дјела домаће кинематографије, биће и учесници „Кампуса“ у Требињу.

У непосредном контакту са доказаним филмским ствараоцима, искусним педагозима и истраживачима филма, учесници „Филмског кампуса“ имаће прилику за додатно професионално усавршавање, међусобно упознавање и дружење, те размјену искустава кроз представљања и дебате о филмовима.

Међу предавачима на „Кампусу“ биће и уредник Документарног програма РТС-а, филмски и тв редитељ Драган М. Ћирјанић, драматург Славко Милановић, директор Југословенске кинотеке и умјетнички директор ФЕСТ-а Југослав Пантелић, вишеструко награђивани сценариста и редитељ Владимир Перовић, истакнути бх. редитељ Пјер Жалица, управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић, виши стручни сарадник у Архиву Југословенске кинотеке Божидар Марјановић.

Радни дио „Кампуса“ биће одржан од 11. до 14. октобра у дневним терминима, док је у вечерњим часовима ревијални филмски програм, који је доступан и требињској публици.

Термини од 18:30 часова резервисани су за документарни програм, а од 20:00 часова за играни филм.

„Кампус“ ће свечано бити отворен у Културном центру Требиње у уторак, 10. октобра, у 19:00 часова, након чега ће бити приказан филм „Santa Maria della Salute“, што ће уједно бити и требињска премијера овог филма, којој ће присуствовати и аутор Здравко Шотра.

Генерални покровитељ „Филмског кампуса“ је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Радио Требиње