Требиње домаћин симпозијума оториноларинголога РС и региона

ТРЕБИЊЕ I У организацији Удружења оториноларинголога Републике Српске, а уз подршку Града Требиња, у хотелу „Леотар“ данас је почео традиционални дводневни симпозијум, који је окупио 100 водећих стручњака из ларингологије и фонијатрије из Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ.

Примаријус др Зоран Трифковић, предсједник оториноларинголога РС је рекао да је ово 24. симпозијум са међународним учешћем, а за више од двије деценије постојања удружење оториноларинголога РС организовало је и два конгреса, 2011. и 2015. године.

Он је додао да је циљ симпозијума унапређење ове специјалистичке гране медицине у РС, за коју сматра да је напредовала у задњих 10 година.

„Удружење има за циљ да у континуитету сагледавамо стање из оториноларингологије, дајемо сугестије и савјете о начину специјализације и едукујемо млади кадар, да се бавимо колико можемо научно-истраживачким радом из ове области“, навео је Трифковић.

Он је напоменуо да ће на симпозијуму бити презентовано 25 научно-стручних радова водећих стручњака из Србије, Хрватске, Црне Горе и БиХ на одабране теме из ларингологије и фонијатрије.

Примаријус др Зоран Трифковић, предсједник оториноларинголога РС уручио је захвалницу Граду Требињу за подршку у организовању скупа.

Ненад Стевандић, доктор и члан Управног одбора Удружења оториноларинголога РС је истакао да је ово једно од најстаријих удружења у РС и да већ дуги низ година заједно наступају са удружењима из региона.

„Трудимо да  имамо добре и плодне теме, држимо јако добар тренд промовисања медицине засноване на доказима, промовисању нових технологија у медицини напретка и сигурно да оно што нашим грађанима можемо да понудимо је да пратимо свјетске трендове у развоју оториноларингологије“, рекао је Стевандић.

У име градске управе присутне је поздравио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић који се захвалио организаторима, што су препознали Требиње са својим капацитетима, као мјесто одржавања овог скупа.

„Радујемо се свим приликама, међу којима је и ова да дамо свој допринос у промоцији науке и њених најновијих достигнућа, сматрајући да су нам наука и знање једни од најважнијих ресурса са којим располажемо“, истакао је Милошевић.

Борислав Грубач, директор Болнице Требиње је изразио велику захвалност градској управи на челу са градоначелником Луком Петровићем који су помогли организацију овог симпозијума.

„На симпозијуму ће наши доктори размијенити искуства, унаприједити свој рад и надамо се позиционирању болнице Требиње на оно мјесто на коме припада у здравственом сектору РС. У требињској болници ради двоје ОРЛ специјалиста и имамо довољно квалитетне опреме за ову грану медицину“, рекао је Грубач.

Један од предавача симпозијума ослободио Гадафија од хркања

Један од предавача на симпозијуму је и академик др Новак Вукоје из Новог Сада, члан Европске академије наука и стручњак оториноларингологије, који је у својој богатој љекарској каријери оперисао четири државника, међу којима је и некадашњи либијски предсједник Моамер Ел Гадафи.

Вукоје у шали каже да је помогао Гадафију да не остане без свог харема, јер су се његове жене жалиле на проблем хркања.

„Проблемом хркања и ноћног гушења бавим се преко 20 година. Развио сам властиту хируршку методу за лијечење тог проблема, узрокованог палатофарингеалном опструкцијом, за коју сам добио златну медаљу на међународном салону иновација у Москви 2008. године и која се данас примјењује у 26 земаља свијета. Уз многобројне објављене стручне и научне радове, објавио сам и четири књиге, три у којима се бавим проблемом хркања и ноћног гушења. Излагао сам на бројним европским и свјетским конгресима“, закључио је Вукоје.

Д.М.