Требиње обиљежило Дан ослобођења: Само јединствени сигурнији смо и јачи

ТРЕБИЊЕ I Свечаном сједницом Скупштине града и полагањем цвијећа на спомен-обиљежја жртвама ослободилачких ратова, у Требињу је данас обиљежен Дан ослобођења у Првом свјетском рату.

Подсјетивши на значај 13. новембра 1918. године када су борци Тимочке дивизије српске војске, након вијекова окупације, Требињу донијели дуго чекану слободу, градоначелник Лука Петровић је подсјетио да смо дуго живјели у заблуди да су то учиниле неке друге јединице, једноставно – нисмо знали ни основне чињенице иако смо имали бројне институције које су нам то једном морале саопштити.

„Данас смо, срећом, у прилици да објективно и са дистанце можемо вредновати минуле ратне догађаје. И поред евентуалних идеолошких разликовања, много је и судова и закључака које сви дијелимо. У Првом свјетском рату то је био широко заснован – и народни и државни покрет за слободу и опстанак на овом простору, а у Другом свјетском рату, уз ослободилачку компоненту, ту је и она антифашистичка, око које никада није било спорења“, рекао је градоначелник Петровић.

Он је навео да се сљедеће године навршава стогодишњица завршетка Првог свјетског рата и да се то дешава у веома сложеној ситуацији у свијету, са бројним спорењима и покушајима да се готово озаконе нова вредновања догађаја од 1914. до 1918. године.

„Зато, обиљежавајући ове значајне датуме, идуће године мораћемо учврстити нашу перспективу и поглед на све оно што је претходило избијању Првог свјетског рата и што је настало као његова посљедица. Такав циљ обавезује нас да у меморијалне пројекте унесемо много више и ума и срца, како би млађе генерације јасно видјеле и усвојиле оно што треба да чувају као светињу. Својим жртвама они су нас обавезали да градимо један много богатији и љепши живот у нашем граду“, истакао је Петровић.

Говорећи о актуелном тренутку Требиња, градоначелник Петровић је истакао да је градска управа покренула све програме и пројекте из заједничке изборне платформе, обећане грађанима, и да је све остварено у стабилној политичкој атмосфери и кроз дијалог.

„Породица је, како смо и обећали, постала средиште и мјерило свих наших политика. Новоформирани Фонд солидарности омогућио је креирање низа нових социјалних програма. Прехрамбена индустрија „Свислајон“ ниже нове пословне успјехе, а радује и чињеница да је и Индустрија алата напокон стала на своје ноге. Значајни искораци постигнути су и у области културе, спорта, образовања и здравства“, истакао је Петровић.

Петровић је рекао да будући развој Требиња ова градска управа плански пројектује, кроз образовање нових пословних и урбаних зона, али и кроз стратешке документе – Стратегију развоја града Требиња до 2027. године, која је усвојена у нацрту, те Средњорочни план капиталних инвестиција до 2022. године, којим је дефинисано да на плану инфраструктурне изградње у наредних шест година у наш град буде инвестирано 138 милиона КМ.

„Отворило смо врата Требиња на све четири стране свијета. Имали смо Инвестициону конференцију и на тај начин упознали смо бројне партнере са нашим опредјељењима и могућностима. Проширили смо и успоставили пословне контакте и у нашој Републици, гдје имамо велику помоћ предсједника РС Милорада Додика и Владе РС, а и у сусједству од Србије, Словеније и Турске“, навео је он.

Градоначеник Требиња Лука Петровић је закључио да је данашњи дан добра прилика да се око ових ствари боље разумијемо и да једни другима кренемо у сусрет, јер само јединствени – много смо сигурнији и јачи и у свему што радимо, имамо веће домете.

Свечаној сједници Скупштине града присуствовали су одборници скупштинског сазива, представници градске власти, јавних предузећа и установа, привреде и удружења грађана.

Након свечане сједнице, делегације Градске управе и Скупштине града положиле су цвијеће на требињска спомен-обиљежја жртвама и борцима за слободу свих ослободилачких ратова.

Снимак Свечане сједнице Скупштине града емитујемо од 16:30 часова на таласу Радио Требиња.

Д.М.