Trebinje obilježilo Dan oslobođenja: Samo jedinstveni sigurniji smo i jači

TREBINJE I Svečanom sjednicom Skupštine grada i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja žrtvama oslobodilačkih ratova, u Trebinju je danas obilježen Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu.

Podsjetivši na značaj 13. novembra 1918. godine kada su borci Timočke divizije srpske vojske, nakon vijekova okupacije, Trebinju donijeli dugo čekanu slobodu, gradonačelnik Luka Petrović je podsjetio da smo dugo živjeli u zabludi da su to učinile neke druge jedinice, jednostavno – nismo znali ni osnovne činjenice iako smo imali brojne institucije koje su nam to jednom morale saopštiti.

„Danas smo, srećom, u prilici da objektivno i sa distance možemo vrednovati minule ratne događaje. I pored eventualnih ideoloških razlikovanja, mnogo je i sudova i zaključaka koje svi dijelimo. U Prvom svjetskom ratu to je bio široko zasnovan – i narodni i državni pokret za slobodu i opstanak na ovom prostoru, a u Drugom svjetskom ratu, uz oslobodilačku komponentu, tu je i ona antifašistička, oko koje nikada nije bilo sporenja“, rekao je gradonačelnik Petrović.

On je naveo da se sljedeće godine navršava stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata i da se to dešava u veoma složenoj situaciji u svijetu, sa brojnim sporenjima i pokušajima da se gotovo ozakone nova vrednovanja događaja od 1914. do 1918. godine.

„Zato, obilježavajući ove značajne datume, iduće godine moraćemo učvrstiti našu perspektivu i pogled na sve ono što je prethodilo izbijanju Prvog svjetskog rata i što je nastalo kao njegova posljedica. Takav cilj obavezuje nas da u memorijalne projekte unesemo mnogo više i uma i srca, kako bi mlađe generacije jasno vidjele i usvojile ono što treba da čuvaju kao svetinju. Svojim žrtvama oni su nas obavezali da gradimo jedan mnogo bogatiji i ljepši život u našem gradu“, istakao je Petrović.

Govoreći o aktuelnom trenutku Trebinja, gradonačelnik Petrović je istakao da je gradska uprava pokrenula sve programe i projekte iz zajedničke izborne platforme, obećane građanima, i da je sve ostvareno u stabilnoj političkoj atmosferi i kroz dijalog.

„Porodica je, kako smo i obećali, postala središte i mjerilo svih naših politika. Novoformirani Fond solidarnosti omogućio je kreiranje niza novih socijalnih programa. Prehrambena industrija „Svislajon“ niže nove poslovne uspjehe, a raduje i činjenica da je i Industrija alata napokon stala na svoje noge. Značajni iskoraci postignuti su i u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i zdravstva“, istakao je Petrović.

Petrović je rekao da budući razvoj Trebinja ova gradska uprava planski projektuje, kroz obrazovanje novih poslovnih i urbanih zona, ali i kroz strateške dokumente – Strategiju razvoja grada Trebinja do 2027. godine, koja je usvojena u nacrtu, te Srednjoročni plan kapitalnih investicija do 2022. godine, kojim je definisano da na planu infrastrukturne izgradnje u narednih šest godina u naš grad bude investirano 138 miliona KM.

„Otvorilo smo vrata Trebinja na sve četiri strane svijeta. Imali smo Investicionu konferenciju i na taj način upoznali smo brojne partnere sa našim opredjeljenjima i mogućnostima. Proširili smo i uspostavili poslovne kontakte i u našoj Republici, gdje imamo veliku pomoć predsjednika RS Milorada Dodika i Vlade RS, a i u susjedstvu od Srbije, Slovenije i Turske“, naveo je on.

Gradonačenik Trebinja Luka Petrović je zaključio da je današnji dan dobra prilika da se oko ovih stvari bolje razumijemo i da jedni drugima krenemo u susret, jer samo jedinstveni – mnogo smo sigurniji i jači i u svemu što radimo, imamo veće domete.

Svečanoj sjednici Skupštine grada prisustvovali su odbornici skupštinskog saziva, predstavnici gradske vlasti, javnih preduzeća i ustanova, privrede i udruženja građana.

Nakon svečane sjednice, delegacije Gradske uprave i Skupštine grada položile su cvijeće na trebinjska spomen-obilježja žrtvama i borcima za slobodu svih oslobodilačkih ratova.

Snimak Svečane sjednice Skupštine grada emitujemo od 16:30 časova na talasu Radio Trebinja.

D.M.