Требиње окупило више од 350 ветерана фолклора (ФОТО)

ТРЕБИЊЕ │ Више од 350 учесника окупило се вечерас на првом сусрету фолклорних ансамбала ветерана у овој години, који је организовао Градски KУД-а “Алат Свислајон”.

Концерт под називом “Kој’ за кола ајд’ у коло, а ко није нек’ не иде” одржан је пред више стотина Требињаца у Спортској дворани „Милош Мрдић“, који су са одушевљењем аплаузима наградили све учеснике.

У програму је учествовало 14 ансамбала из РС, Србије и Црне Горе који су представили своје фолклорно стваралаштво.

Пожељевши гостима добродошлицу, концерт фолклорних ансамбала ветерана отворио је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак који је истакао да је фолклор општи назив за умјетност која у устаљеним традиционалним облицима живи у народу и која се преноси са кољена на кољено.

„Поред језика и писма један је од најважнијих стубова идентитета једног народа. Фолклор је већ традиционално важан дио туристичке понуде Требиња, као мјесто окупљања културно-умјетничких друштава региона и шире“, рекао је Бањак.

Поред домаћина наступили су: Удружење за неговање народне традиције „Ветерани Златибора“, КУД „Никола Тесла“ из Београда, Удружење за културу „Врњачки вез“ из Врњачке бање, КУД „Импол Севал“ из Севојна, Друштво народне традиције „Шамот“ из Аранђеловца, КУД „Ариље“ из Ариља, Академски центар народних игара и пјесама „Искра“ из Подгорице, КУД „Славко Мандић“ из Лакташа, КУД „Младост“ са Пала, КУД „Чајавец“ из Бања Луке, КУД „Извор“ из Чајнича, КУД „Фоча“ из Фоче и КУД „Владимир Гаћиновић“ из Билеће.

Д.М.