Требиње прво по броју продатих станова

Највише нових станова од јануара до марта ове године уновчили су инвеститори који су улагали у зграде у Требињу, гдје су продата 63, а у првом тромјесечју прошле године продато их је тек 19.

luc_trebinje_3_050514_tw1024

БАЊАЛУKА I Број продатих новоизграђених станова у РС у првом тромјесечју ове, у односу на исти период прошле године, порастао је за 41 одсто, али оно што је такође занимљиво је да је за исти проценат пала продаја нових станова у Бањалуци. Највише станова за првих 90 дана ове године продато је у Требињу (63), а слиједе Источно Сарајево (61), Бијељина (47), па тек онда Бањалука са 45.

Ситуација се разликује у Бањалуци, гдје је, по подацима који су „Независним“ уступљени из Републичког завода за статистику, квадратни метар новог стамбеног простора поскупио, и кошта 1.978 KМ, што је дупло више него у Зворнику, гдје је цијена квадрата износила 925 марака. У истом периоду нови станови су знатно појефтинили у бројним локалним заједницама, укључујући и Бијељину, Источно Сарајево, те Требиње.

Борко Радинковић, предсједник Удружења послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинског материјала РС, истиче да станови појефтињују на периферним дијеловима града, али да се то не би могло рећи и за централне дијелове. „Kонкретно, када је ријеч о Бањалуци, није дошло до појефтињења, а поготово када говоримо о центру. Сви воле да буду у центру, а нико неће да иде на периферију, гдје су такође сасвим добри услови за живот, а станови су јефтинији за 30 до 40 одсто“, нагласио је Радинковић. Станове углавном купују људи млађе животне доби, а Милош Благојевић, предсједник Омладинског савјета РС, истиче да се у данашње вријеме није лако одлучити на овакав корак.

Подсјећа да је незапосленост међу младим људима велика, те да, уједно, многи од оних који имају радно мјесто не знају колико ће на њему остати. „Свакако је младим брачним паровима јако тешко доћи до стана, јер је за улазак у ту ‘авантуру’ куповине потребно је издвојити већу своту новца. Запослење младих је иначе највећи проблем и због тога имамо тек ријетке који могу да се одлуче за подизање кредита“, рекао је Благојевић. По његовим ријечима, ипак није немогуће доћи до стамбеног простора, али је сваки пут битно размислити да ли у тај процес ући. „Радно мјесто за многе који имају посао није сигурно. Међутим, млади, када заврше факултете и добију посао, не треба да стану, већ треба да наставе да се усавршавају, што је предуслов да је радно мјесто сигурно“, нагласио је Благојевић.

По подацима Републичког завода за статистику, у Бањалуци је у првом кварталу ове године продато тек нових 45 станова, а у истом периоду прошле године продато их је 76. Највише нових станова од јануара до марта ове године уновчили су инвеститори који су улагали у зграде у Требињу, гдје су продата 63, а у првом тромјесечју прошле године продато их је тек 19. Просјечна цијена квадратног метра новог стамбеног простора у првом кварталу ове године износила је 1.389 марака.

Независне новине