Требиње спрема богат програм за СЛАВУ ГРАДА

ТРЕБИЊЕ │ Наш град ће сутра и у суботу, 19. августа прославити крсну славу града и саборног храма – Свето преображење Господње.

Прослава почиње уочи празника, 18. августа, од 17 часова – отварањем Сајма меда и вина на Тргу слободе, након чега ће од 18 часова у Културном центру бити отворена документарна изложба „Српски санитет 1914-1918“.

Празнично вечерње у требињском саборном храму биће служено од 19 часова, а сат касније у Музеју Херцеговине биће отворена изложба „Историја Индустрије алата у Требињу“, са концертом класичне музике – Клаудује Кркотић, сопран, Оливере Перуновић, клавир, Ање Дучић, виоина и Соње Марковић, клавир.

Ове године концерт за славу града биће и уочи празника, а на Тргу слободе, 18. августа од 21:30, Требињце и њихове госте забављаће Јелена Томашевић.

Откивање два нова споменика

На најсвечанији дан у години у Требињу Света архијерејска литургија у саборном храму Светог преображења Господњег почиће у 9 часова, са празничним јутрењем сат раније.

У подне у згради Градске управе биће приређено ломљење славног колача, након чега је планирано и полагање цвијећа на споменик браниоцима Требиње 1991-1996.

У кругу зграде Полицијске управе Требиње од 19 часова биће освештано новоизграђено спомен-обиљежје погинулим припадницима ЦЈБ Требиње у Одбрамбено-отаџбинском рату, а од 19:30 планирано је откривање и споменика патријарху српском Павлу, који ће красити порту требињског саборног храма.

Након празничног вечерњег од 20 часова, свечана литија улицама града кренуће у 21 час, а прослава Светог преображања завршава културно-забавним програмом на Тргу слободе – на којем ће наступити требињске групе „Кругови у житу“ и „Индустрија алата“.

Организатори Преображенских свечаности су Град Требиње и Црквена општина Требиње.

Радио Требиње