Требиње тражи приоритет у наплати милиона од Бобар банке

БИЈЕЉИНА – Град Требиње затражио је да се 4,2 милиона, које потражује од Бобар банке у стечају, стави у пети, умјесто у седми исплатни ред како би имао већу шансу за поврат новца заробљеног у тој банци.

У Окружном привредном суду у Бијељини данас је одржано припремно и главно рочиште по тужби Града Требиња против Бобар банке у стечају, а та локална заједница одустала је од саслушања свједока и економског вјештачења, предложивши да се узму у обзир само материјални докази.

Адвокат Милош Стевановић, као консултант Града, рекао је након рочишта да су и тужилац и тужени изнијели ставове и да ће пресуда бити донесена 8. априла.

“Надам се да ће спор бити пресуђен у корист грађана Требиња. Град је та средства користио за подршку предузетника. Суштина парнице је у томе на који начин ће се третирати средства, да ли као средства кредитора који је уложио новац у банку или као класична депонентна средства, што је став Правобранилаштва које заступа Град. Уколико би то био пети исплатни ред, онда би била извјеснија и наплата новца”, каже Стевановић.

Додаје да Град не може прихватити квалификацију да је био инвеститор у Бобар банци.

“Банка је могла да емитује акције, хартије од вриједности, те да евентуално Град на такав начин инвестира. Међутим, то није био случај, већ су у питању класична депонована средства штедње”, истиче Стевановић.

Адвокат Бобар банке Владимир Милошевић рекао је да је цијели спор сведен на правно питање и тумачење.

“Ово потраживање признао је стечајни управник, али га је категорисао у седми исплатни ред. Град Требиње тражи да се потраживање пребаци у пети исплатни ред, да би имао веће шансе за наплату. Наш став је да је у овом случају, ипак, ријеч о зајмовима, а не о депозитним пословима, тако да инсистирамо да остане седми исплатни ред. Сматрам да је стечајни управник добро извршио квалификацију”, истакао је Милошевић.

Капитал:Љ.Љ.