Требиње у борби против дијабетеса

ТРЕБИЊЕ │ Поводом свјетског дана борбе против дијабетеса данас је на Тргу слободе организовано бесплатно мјерење шећера у крви и крос главним градским улицама у коме су учествовали требињски основци.

Акцију је организовало Удружење дијабетичара Требиње у сарадњи са требињским здравственим установама, медицинском школом и Градом Требињем.

Према ријечима Наде Биједић, предсједнице удружења, на подручју Требиња регистровано је преко 2.450 дијабетичара типа А и Б.

„Тај број је, нажалост, већи, јер на два регистрована дијабетечира један је неоткривени, па је циљ оваквих акција подизање свијести грађана“, навела је она.

Биједићева је рекла да су одржане акције мјерења шећера у крви у сеоским подручјима, али и ученицима основних школа.

„Што се тиче основаца одзив родитеља да се њихова дјеца контролишу је био мали. Од 2.600 дјеце родитељи су дали сагласност да се шећер у крви мјери за око 600 основаца. Велики је број гојазне дјеце, углавном, због брзе хране, али за сада није откривен дијабетес“, истакла је она.

Она је најавила да ће се ове акције наставити и наредних година.

Подсјетила је да се овогодишња акција одржава под слоганом „Породица и дијабетес“, јер се породица мора ставити у центар пажње, пошто је без њене подршке тешко лијечити шећерну болест.

Удружење дијабетичара Требиње уручило је захвалнице представницима требињске Болнице, Дома здравља, Града Требиња и другима који им помажу у раду.

Обиљежавање Свјетског дана дијабетеса завршава предавањем прим. др Славице Турањанин, ендокринолога, о превенцији компликације дијабетеса и начинима постизања добре контроле ове болести, те презентацијом љекара из Центра за хипербаричну медицину „Баромед“ Требиње о улози хипербаричне медицине у лијечењу компликација дијабетеса.

Предавања почињу у 18 часова, у малој сали ХЕТ-а.

Д.Ч.