Требиње ускоро у још љепшем сјају

ТРЕБИЊЕ │ За петнаестак дана биће завршена посљедња фаза поплочавања стаза у градском парку, које нису планиране у првом дијелу рада, као и изградња каменог зида са цвијетним лејама на мјесту гдје је некад била жива ограда, потврдио је за Радио Требиње Недјељко Ламбета, директор А.Д „Комунално“ Требиње.

Он је казао да се радови на великој фонтани настављају и да се настоји да у скорије вријеме буду завршени а да је у току израда пројекта за уљешавање фонтане која се деценијама већ налази у парку.

„С обзиром да је то фонтана која је поклон Требињу од Јована Дучића и већ је стара, не можемо превише корекција радити на њој и морамо бити обазриви и наћи најбоље рјешење“, казао је Ламбета.

Он је апеловао на грађане да не уништавају инвентар у парку.

„Свако јутро нађемо или искривљене прскалице или помјерен инвентар и једноставно желим да упутим апел да сачувамо све у парку“, каже Ламбета.

Ускоро два нова дјечија игралишта у градском парку

Требињска оаза зеленила добиће и уређене кутке за дјецу, кроз пројекат „Активизам младих у локалној заједници“, који проводи Центар за одрживи развој и екологију из Требиња.

Пројекат се реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД, који финансира Европска унија а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП), а финансијски је подржан и од стране Града Требиња.

 „За сада је постављен дио мобилијара за дјечије игралиште, у питању су два торња куле са тобоганима. Други дио мобилијара ће бити постављен у наредном периоду а обухватиће клацкалице, њихалице, вртуљке, љуљашке и друге садржаје за игру и забаву дјеце“, каже за Радио Требиње Александар Вукановић, извршни директор ЦОРИЕ-а Вукановић и додао да је циљ створити што повољније услове за игру и забаву дјеце.

„Дјеца треба да проводе што више времена на отвореном простору уз међусобно дружење а да што мање буду у кући, стану, уз компјутере и телевизију“, закључио је он.

На јесен и тепих травњаци и нове палме

„Поред редовних мјера одржавања зелених површина, сезонског цвијећа, декоративних стаблашица и грмова, у плану су и завршни радови постављања тепих травњака, као и одређеног броја палми у раздјелном појасу дуж улице Требињских бригада, које ћемо да извршимо у јесењем периоду“, истакла је Маја Ковач , шеф градског зеленила предузећа Комунално.

„На захтјев мјесних заједница радимо уклањање самоникле вегетације, шибља, подраста, сувих грана, обољелих стабала. Санираћемо и стабла и гране које својом величином сметају сигурности, промету или оближњим објектима“, навела је Ковач.

С.П.