Требињске гимназијалке написале најбоље радове о опасности од мина

ТРЕБИЊЕ │ У требињском Црвеном крсту данас су уручене награде Хелени Брајић и Романи Рогановић, ученицама првог разреда Гимназије „Јован Дучић“, које су побједнице овогодишњег литерарног конкурса Црвеног крста РС, расписаног поводом недеље упозоравања на опасности од мина.

На тему ”За срећно и безбрижно дјетињство, уклонимо минирана подручја!“, Хеленин рад је оцијењен као најбољи, док је Романина пјесма на ову тема била другопласирана.

Њихов ментор је била Веселинка Кулаш, професорица срспког језика у требињској гимназији, којој је, такође, уручен пригодан поклон републичког Црвеног крста.

Хелена Брајић каже да није било размишљања да ли ће њена колегиница и она писати о овој теми, јер је циљ подићи свијест свих, од дјеце до старијих, о опасностима које вребају од минских поља, али и свим другим опасностима.

„Награда је нови подстрек, и веома смо срећне“, истиче Хелена.

Романа Рогановић потврђује да су одмах имале инспирацију кад су прочитале тему.

„Написала сам пјесму, а лирски субјект у њој је осмогодишње дијете чије је дјетињство прекинуто због црних тачака на земљи. Ово је обрнута молитва свим великим људима да се више ниједно дјетињство не прекине“, истиче Романа.

Секретар Црвеног крста Требиња Марица Томовић је навела да у Црвеном крсту Републике Српске није било размишљања ко ће бити побједници овогодишњег литерарног конкурса.

„Били су изненађени зрелошћу радова ових младих, талентованих дјевојака“, истиче Томовић.

Поред литерарног, расписан је и ликовни конкурс на тему опасности од мина, у коме су учестовали ученици Основне школе „Вук Караџић“ из Требиња, а на литерарни конкурс био је пријављен и још један рад требињских гимазијалаца.

Д.Ч.