Требињски гимназијалци у акцијама солидарности

gimnazijalci

Ђорђе Вучинић и Емилија Кушић

ТРЕБИЊЕ │ Ученици Гимназије „Јован Дучић“ организоваће вечерас у клубу „Галерија“ хуманитарну журку, како би прикупили бар дио средстава за своје школске другаре чији родитељи нису у могућности да издвоје потребни новац за предстојећу матурску екскурзију.

„Хуманитарна журка је иницијатива нашег Савјета ученика, како би помогли оне који не могу себи да приуште одлазак на екскурзију. Цијена улазнице на журку је 2 КМ и сви су добродошли“, каже гимназијалка Анастасија Влатковић.

Са својим школском другарицом Сандром Бранковић из студија нашег радија позвала је и „старије и млађе“ да вечерас дођу на забаву, јер је, кажу, и провод је увијек љепши ако знамо да смо утрошеним новцем некоме помогли.

„Они који нису у могућности да дођу на журку а желе да помогну нама гимназијалцима – могу купити улазнице који ће се продавати у клубу ‘Галерија’ током цијелог дана“, напомиње Сандра.

Матурска ексурзија гимназијалцима предстоји у мају, а ово није први пут да су требињски средњошколци солидарни са својим школских другарима лошијег социјалног стања. Проблем је, кажу Анастасија и Сандра, што ни ту ученици најчешће не желе да се изјасне да им је потребна финансијска помоћ.

У разговору са професорима и разредним старјешинама процијенићемо који су то ученици, а мислим да ни њиховим родитељима не би требало да буде проблем да нам то саопште“, увјерена је Сандра.

Требињски гимназијалци укључили су се и у акцију прикупљања новца за лијечење Милоша Божовића, младог голмана „Славије“ из Источног Сарајева, који се након несреће на утакмици и тешке повреде главе већ годину и по дана налази у коми.

„Позивамо све људе добре воље да се укључе у нашу акцију. За његово лијечење потребна је операција која у Њемачкој кошта 150.000 евра“, каже гимназијалка Емилија Кушић, један од иницијатора акције.

Милош је дио дјетињства провео управо у Требињу, у вријеме када је његов отац Александар Божовић био голман „Леотара“.

„Лично га не познајем али ми је драго што сам у прилици да помогнем. То је Емилијина идеја, а након што нам је и директор одобрио – прочатали смо обавјештење и залијепили плакате на којима смо позвали ученике и професоре да донирају новац“ , истиче њен школски друг Ђорђе Вучинић.

Емилија и Ђорђе с нама дијеле наду да ће акција „изаћи и изван школских врата“, те анимирати и друге Требињце да уплате новац за Милоша.

Од ових требињских средњошколаца имали би пуно да науче и наши старији суграђани…
Радио Требиње