Требињски ученици и професори НА СУСРЕТИМА ЕВРОПСКИХ ГИМНАЗИЈА

Петочлана делегација Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња, ових дана, боравила је у Темишвару, у Румунији, на 4.Сусретима европских гимназија.

Мишо Пешић, директор Гимназије „Јован Дучић“, Предраг Милошевић, професор математике и информатике и ученици трећих разреда Милица Бегенишић, Сања Тица и Марко Шакотић, као једини представници из РС, провели су три дана у овом румунском туристичком граду. Представили су наш град, њихову школу, а упознали су се са радом гимназија из Румуније, Мађарске, Македоније, Словеније и Србије.

Тема овогодишњих сусрета била је Школски парламенти или Савјети ученика

Мишо Пешић каже да су размијенили искуства о начину функционисања Савјета ученика у другим школама. Проблеми свих су, наводи, исти.

„Чули смо шта је то што они раде, на који начин они анимирају ученике како би што више учествовали у животу и раду школе. Потребно је што више ђака укључити у рад Савјета ученика. Неке од идеја су да у оквиру савјета ученика постоје одређени тимови за разне области, као што су спортске, културне, хуманитарне, па је то нешто што ћемо примијенити у наредном периоду“, истиче Пешић.

Требињци су посебно одушевљени колико се у Румунији чува српска традиција, вјера и култура. У Темишвару постоји и Српска основна и средња школа, које похађа око 200 ученика српске националности.

„Оно што је за мене фасцинантно јесте да у Темишвару постоји српска школа, која и дан-данас његује српску традицију, културу и обичаје. Ми смо били њихови гости. Они су школа која ради на српском језику, по мађарским наставним плановима и програмима. Њихови професори и директори су били наши домаћини, а били смо смјештени у Удружењу Срба Румуније“, каже Пешић.

Наредне године домаћин Сусрета европских гимназија је Гимназија „Јован Дучић“ из нашег града. Потрудиће се да буду достојни домаћини.

„На сусретима учествује пет држава, сваке године се повећава број, прошле године су биле и неке школе из Данске и Норвешке. Ми смо сљедеће године домаћини и потрудићемо се да и ми позовеме неке нове школе, да буду из Европске уније, како би та искуства која имају школе са разних простора била примљена к знању и како би се из тих искустава извукло нешто корисно за наш будући рад. Надамо се да ћемо бити добри домаћини“, истиче Мишо Пешић.

У Темишвару су представници требињске гимназије посјетили бројне културно-историјске, вјерске и образовне установе и објекте.

Д.Р.