Требишњица не пријети приобаљу

ТРЕБИЊЕ │ Ријека Требишњица још не пријети да заплави приобаље, а данашњи проток је 115 метара  кубних  у секунди кроз град, подаци су са којима располаже Јавна установа „Екологија и безбједност“ Требиње.

„Стање посљедњих неколико дана је стабилно и није алармантно. У случају већих падавина и протока крозу град екипе цивилне заштите су у сталној приправности и спремне су одмах да реагују“, истиче за Радио Требиње директор ове установе Стеван Бекан.

Он подсјећа да грађани све инфомације могу добити на бесплатан број 121, гдје могу и пријавити своје проблеме.

За сада није било пријава грађана да су поплаве запријетиле помоћним објектима, кућама или имањима уз ток ријеке Требишњице низводно од града.

Александар Вујић, извршни директор за управљање системом Хидорелектрана на Требишњици наводи да се стање акумулација није промјенило задњих десетак дана, а кота Билећког језера је 396,5 , док је кота Горичког језера спуштена због најављених нових падавина.

„У наредних  четири, пет дана најављено је око 20 литара кише дневно, што нису превелике падавине.Спремни смо да прихватимо и веће количине од за сада најављених. Максималним ангажовањем ХЕ Требиње 1 и Дубровник имамо добру производњу. – наводи он.

Вујић каже да у случају обилнијих падавина може бити и већи проток Требишњице кроз град, али опасности од поплава, за сада, нема.

Д.Ч.