Трговска гора- Хрватски радиоактини отпад под комшијски прозор

061826

БАЊАЛУКА  I  Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић састаће се данас у Сарајеву са министром спољне трговине и економских односа БиХ, Мирком Шаровићем, федералном министарком екологије и туризма, Едитом Ђапо и директором Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, Емиром Диздаревићем.

 На састанку ће бити ријечи о угрожавености животне средине у граничном подручју на којем би Хрватска да одлаже радиоактивни отпад, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива . Одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада Хрватска би да смјести на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ.

 Оба ентитетска парламента усвајила су резолуцију против одлагања радиоактивног отпада у Двору, који је у близини границе са Босном и Херцеговином. Некадашња касарна ЈНА „Черкезовац“ на Трговској гори у Хрватској потенцијална је локација за одлагање и складиштење радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко. Касарна је удаљена од границе са Босне и Херцеговине тек три километра, па је становништво и са једне и са друге стране границе, забринуто и одлучно да се супротстави изградњи одлагалишта на том подручју, које је у близини ријеке Уне. „Једна земља на граници друге земље одлаже радиоактивни отпад, истрошено нуклеарно гориво. Заиста ми је жао становника и Двора, Новог Града, Крупе, Бихаћа, Бужима, Цазина и Костајнице.

Овдје живи 230.000 становника. Ако је тако безбједно, и ако је тако безопасно, зашто у центру Загреба не праве то одлагалиште!“, јасно је на сједници поручила Сребренка Голић, министар просторног уређења и грађевинарств у Влади Републике Српске. Док хрватска страна чека да се заврше Стратешке процјене утицаја на животну средину националног програма збрињавања радиоактивног отпада, власти у БиХ су јединственог става да се одлагалиште не направи на том мјесту. Грађани Двора, на чијем се подручју и налази Трговска гора и бивша касарна ЈНА „Черкозовац“ јасно су поручили да не желе одлагалиште радиоактивног отпада у близини. Посебно бурна реакција грађана била је током јавне расправе 3. марта. Тада су Завод за нуклеарну и радиолошку сигурност Хрватске и представници фирме „Еконерг“, који су и урадили стратешку студију, покушали да убиједе становништво да одлагање нуклеарног отпада неће утицати на њихов живот и здравље. Грађани нису жељели да слушају оваква образложења, па је градоначелник Петриње, Даринко Думбовић, позвао грађане да напусте салу. Тада је Саша Медаковић, директор Завода за нуклеарну и радиолошку сигурност Хрватске оптужио госте из Босне и Херцеговине да су ометали расправу. „Ријеч су узели званични представници Босне и Херцеговине, а ми као организатори овог скупа и они који у име Републике Хрватске водимо овај поступак и одређујемо ко у којем тренутку може узети ријеч, нама је то било онемогућено“, рекао је Медаковић новинарима.

 РТРС/РСЕ