Три ученика из Србије међу пет најбољих у свијету

БЕОГРАД l Троје ђака Математичке гимназије у Београду нашло се међу пет најбољих ученика из цијелог света који су добили стипендије на чувеном енглеском Универзитету Оксфорд.

Катарина Петровић (18), Вук Радовић (19) и Милена Вулетић (19) јсу се нашли међу пет најбољих из земаља ван Европске уније из области физике и математике. Они ће се ове јесени наћи међу само пет одабраних студената ван Европске уније на овом престижном колеџу, а наредне четири године имаће сјајну прилику да се уско специјализују за одабрану област, односно науку којом желе да се баве у будућности. Улаз на ову престижну образовну установу „зарадили“ су бројним медаљама у међународним такмичењима и олимпијадама знања.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић каже да ово није први пут да ученици његове гимназије уписују неки од престижних колеџа.

– На Кембриџу тренутно имамо око 20 студената, од бруцоша до доктораната, на Оксфорду нешто мање, око десетак. Има их још пет, шест на америчким универзитетима, попут МИТ-а, Јејла… – истиче Огњановић.

Блиц