Трка: Какве шансе у УН има Вук Јеремић?

765-430-44110e824ec707b05a21316af51d5ff8

ЊУЈОРК │ У понедељак ће се у Савјету безбједности Уједињених нација одржати трећи круг гласања за мјесто генералног секретара УН-а.

Трка за фотељу у којој сада сједи Бан Ки Мун траје мјесецима.

Од 29. августа и трећег круга гласања овај списак највероватније биће сужен на свега четири имена. Да ће у најужи избор ући Вук Јеремић вјерује један од његових најближих сарадника.

„Има реалне шансе да се нађе у четири првопласирана, јер му је тренд позитиван и смањио је број негативних гласова и оба пута је имао натполовичну већину“, навео је Никола Јовановић из ЦИРСД-а.

Будући генерални секретар Уједињених нација биће или…

Вук Јеремић – Србија

Игор Лукшић – Црна Гора

Весна Пусић – Хрватска

Антонио Гутереш – Португал

Ирина Бокова – Бугарска

Сузан Малкора – Аргентина

Данило Тирк – Словенија

Хелен Кларк – Нови Зеланд

Срђан Керим – Македонија

Наталија Герман – Молдавија

Мирослав Лајчак – Словачка

Кристијана Фигерес – Костарика

Међутим, из даље трке испали су Игор Лукшић и Весна Пусић.

По неформалном кључу, сљедећи генерални секретарУН-а требало би да буде из југоисточне Европе. Чак и ако Јеремић остане једини из региона, не значи да је побиједио, сматра човјек који је својевремено као југословенски амбасадор радио на Ист риверу.

„Односи Америке и Вука Јеремића …Америка је досад гласала за друге, али ако је у стању да изглади односе и која би била цијена и да ли би је прихватио. Чињеница да је Вук Јеремић изашао из прва два круга, а да амерички фаворит Португалац јер је Португалија чланица НАТО-а, што неће Руси и Кинези прихватити…Остаје да се избори да буде једини кандидат“, рекао је Владислав Јовановић.

А главна противкандидаткиња Јеремићу на том путу биће Бугарка Ирина Бокова – посебно јер многи очекују да Бан Ки Муна насљеди жена. У дипломатским круговима важи за особу која има подршку Русије. Свакако, лобирање како по ходницима УН-а тако и по амбасадама широм свијета увелико траје.

„Та битка за све кандиате у УН-у је важна и једнака ватерполистима под водом. Не виде се ударци, али су врло снажни и врло болни“, додао је Јовановић.

Поред тога што интензивно лобира, некадашњи шеф српске дипломатије једини је изложио и 53 иницијативе, тј. планове шта ће урадити ако буде изабран. А хоће ли – требало би да буде познато у октобру.

Б92