Трнинић: Договор око руте аутопута Београд-Сарајево још далеко

БАЊАЛУКА │ Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да ће се Српска, на предстојећем састанку о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, упознати са актуелним информацијама и сагледати приједлоге, те оцијенио да је договор око руте још далеко.

Трнинић је уочи састанка ресорних министара из ентитета и БиХ о овом путу, који ће бити одржан у Сарајеву 19. јуна, рекао да је могуће отворити нека нова питања о правцима путева, али да је став Српске познат.

– На састанку у Сарајеву тражићу конкретне одговоре. Влада Српске не бјежи од приче о ауто-путу Београд-Сарајево, али заступамо интересе Српске – рекао је Трнинић за „Вечерње новости“.

Министар Трнинић рекао је да ће се Српска држати стратешких докумената и планова када је у питању изградња ауто-путева и брзих путева кроз њену територију.

Он је навео да се у јавности у вези са изградњом овог пута помињу турски инвеститори, али да нема поузданих информација о томе, као ни о спомињаним рутама.

Трнинић је истакао да би прихватање руте овог пута која би ишла преко територије Републике Српске подразумијевало да би све било у надлежности овог ентитета – финансијски дио и обезбјеђивање средстава за изградњу.

– Ако бисмо се договорили око трасе која би захватала и територију Федерације БиХ, онда би се морао укључити и тај ентитет, али само у дијелу који захвата његову површину – рекао је Трнинић.

С обзиром да се ради о огромној инвестицији, министар Трнинић истиче да је сада можда најреалније да се изградњом једне траке прошири постојећа траса Сарајево-Београд.

Он је додао да је Влада Србије јасно поручила да жели везу Београда и Сарајева, али да ће оставити БиХ и ентитетима да се договоре куда траса треба да пролази.

У јавности се говори да би једна од рута ауто-пута Београд-Сарајево ишла само кроз територију Српске, док би друга захватала и дио ФБиХ око Жепча и Тузле, па даље према Бијељини до Београда.

Став Владе Српске је да је за сада најприхватљивија „рута три“, преко Источног Сарајева, Пала, Сокоца, Вишеграда до граничног прелаза са Србијом у Вардишту.

Према ранијим процјенама, траса ауто-пута Сарајево-Београд могла би да кошта око 850 милиона евра и била би дугачка од 120 до 150 километара.

СРНА