Трошкови живота: Плата не може бити ни 15 дана

novac

БАЊАЛУKА, САРАЈЕВО │ Реални показатељи говоре да просјечна плата у БиХ, која износи око 830 KМ, не може бити довољна за једну породицу ни 15 дана.

Стога је права непознаница како онда живе породице са мањим примањима или пензионери.

То нам је речено у Институцији омбудсмана за права потрошача у БиХ, уз помоћ које смо урадили анализу о томе колико заиста вриједе наше зараде.

Процјене показују да је породици за живот мјесечно потребна једна и по плата, и то под условом да се одрекне неких јако битних ставки попут кориштења аутомобила.

„Према посљедњим процјенама, трошкови живота једне четворочлане породице у БиХ износе око 1.200 марака и они обухватају трошкове исхране и комуналне трошкове“, истиче Медиха Бакаловић, помоћник омбудсмана.

У БиХ се, по ријечима Бакаловићеве, купују само основне намирнице у количинама много мањим од реално потребних просјечном домаћинству.

„Осим тога, дугогодишња криза у нашој земљи скрива неугодне истине, гђе наши грађани штеде најприје на храни, то јест коригују прехрамбене навике па се људи самим тим хране нездравије и једноличније, а смањује се и количина хране“, истакла је Бакаловићева.

Селведин Шаторовић, потпредсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, подсјећа да је за потрошачку корпу, која садржи само најосновније животне намирнице, мјесечно потребно издвојити више од 1.800 марака.

„Да би се живјело 15 дана, требало би око 900 марака. Чињеница је да су стандард и економски положај бх. грађана из године у године све тежи. Нажалост, људи 20 година након завршетка рата теже живе у 2016. него што су живјели 1996. године и то је податак који треба да забрине оне који кроје судбину свих у БиХ“, оцијенио је Шаторовић.

Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача „Kлуб потрошача“ ТK Тузла, оцјењује да су људи јако незадовољни јер се при трошењу новца мора водити рачуна о свакој марки.

„Сваки дан морате да важете да ли ћете купити пола килограма или килограм воћа. Види се из разговора с људима да су јако незадовољни, исфрустрирани, да јако тешко живе“, оцијенила је Булићева.

Према њеним ријечима, не би било страшно да је стварни просјек плате 830 марака, али је, како наводи, реална плата код многих много нижа и износи од 530 до 580 марака.

„Много је оних који се већ задуже и прије него што добију плату, а онда је касније и не виде. За једну просјечну породицу, 400 или 500, па и 600 KМ се потроши за основне прехрамбене потребе“, истакла је Булићева.

Према подацима омбудсмана, потрошачи у БиХ издвајају највише својих примања за храну, и то 60 одсто, док је то у развијеним земљама ЕУ око 15 одсто.

Подаци Савеза синдиката РС показују да је породици за становање и комуналне услуге потребно 575 марака мјесечно, што је тек једна од бројних ставки које улазе у синдикалну потрошачку корпу.

Независне