Тротинети и бицикли умјесто аутомобила на главној улици

ТРЕБИЊЕ │ Поводом Свјетског дана без аутомобила, у Улици Краља Петра Првог Ослободиоца – главној улици у Требињу обустављен је саобраћај на шест сати, у циљу промоције здравог и квалитетнијег начина живота и идеје мобилности становништва без загађења животне средине.

Ову активности организовао је Град Требиње у сарадњи са дјечијим вртићем „Наша радост“ и Ауто-мото савезом Требиње.

Умјесто аутомобила по улици су били грађани, слободно су се шетали, а дјеца су се играла, возила тротинете и бицикле по коловозу.

Грађани, углавном, подржавају овакве активности.

Истичу да је више него добра акција, те да би сигурно необично било без аутомобила, али да вриједи покушати бар на неколико сати зауставити возила и уживати у слободи кретања и мањем загађењу ваздуха.

Марина Хербез, из Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиња, истиче да је главна улица затворена до 16 часова, а возачи се упућују на алтернативне правце.

„Ево видите дјеца уживају, играју се, цртају, на овај начин покушавамо да утичемо на свијест грађана о смањењу загађења животне средине“, навела је Харбезова.

Представници Ауто-мото савеза Требиње су дијелили летке под слоганом „Комбинуј и крећи се!“, на којима су исписани циљеви и трајне мјере Европске седмице мобилности, међу којима су изградња или проширење пјешачких зона, унапређење бициклистичке мреже и објеката, изградња јавних гаража и употреба еколошких возила у превозу од стране јавних превозника.

Град Требиње је обезбиједио слатке пакетиће за дјецу која су учествовала у данашњој акцији.

Свјетски дан без аутомобила организује се у оквиру Европске седмице мобилности, која је посвећена одрживом урбаном садржају.

Д.Р.