Труднице и мајке спремају протесте

3103_1
БАЊАЛУКА │ Због неисплаћене једнократне помоћи за треће и четврто дијете, група бањалучких мајки припрема мирно протестно окупљање за уторак. Прошетаће до Палате предсједника Републике Српске и захтијевати што хитнију исплату новца.

По први пут у Републици Српској глас дижу мајке и труднице. Група бањалучанки која још није добила једнократну помоћ од државе за треће и четврто дијете, планира мирни протест у уторак у парку Петар Кочић у Бањалуци, након чега ће помоћ потражити и испред Палате предсједника Српске.

Ведрана Чамџић је прије девет мјесеци родила четврто дијете и од државе још није добила ни марке.
Она тврди да једнократна новчана помоћ од 600 марака за треће дијете, односно 450 за четврто, није исплаћена од марта прошле године, а не зна се ни када ће, барем што се тиче дјеце рођене у 2015. години.

Према подацима Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске прошле године је рођено 1.115 трећерођених беба, а тек 226 које су четврте по рођењу. Једнократне новчане помоћи нису исплаћене, јер у касу Јавног фонда није стигла ниједна марка из буџета Владе Српске, односно Министарства породице, омладине и спорта.

Како су нам потврдили у Јавном Фонду, Министарство је припремило све за уплату новца на рачун Фонда, али датум и даље није прецизиран.

БН ТВ