Туберкулоза данас присутнија него икада раније

ТРЕБИЊЕ │Волонтери и запослени требињског Црвеног крста  дијели ли су данас у Дучићевој улици едукативне материјале о туберкулози и важности превентиве у борби против ове заразне болести.

Биљана Анђелић, из Градске организације Црвеног крста Требиње, истиче да у оквиру „Недјеље борбе против туберкулозе“ на овај начин широј јавности желе да укажу да туберкулоза није побијеђена, штавише да тек постаје глобалан проблем јер је у свјетској популацији данас присутна – много више него икада раније.

„Статистике су неумољиве. Према подацима Свјетске здравствене организације – 9,6 милиона људи у свијету обољело је од ове заразне болести. Од тога је милион дјеце. Око милион и по људи годишње умре од ове опаке болести. Само један човјек на годишњем нивоу Коховим бацилом може да зарази 10 до 15 људи. То је довољно да схватимо колико је ова болест опасна“, упозорила је Анђелић.

Превентива, кроз практиковање здравијих стилова живљења, хигијену и квалитетну исхрану,   оснажује имунитет организма и најбољи је лијек , али је брзина живота, напомиње Анђелићева, учинила да нам је данас све важније него властито здравље.

Волонтери требињског Црвеног крста у Дучићевој улици и сутра и у сриједу дијелиће грађанима едукативни материјал, а у сарадњи са Удружењем дијабетичара Требиња, од 12 до 13 часова, биће организовано и бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви.

Уз подјелу летака, требињски Црвени крст у „Недјељи борбе против туберкулозе“ планирао је и предавања у основим школама и дјечијим вртићима о важности превентиве и здравом начину живота, а планиране су и посјете са пригодним поколнима плућном  одјељењу Болнице Требиње, те старијим и изнемоглим особама.

Р.С.