Туђман: Алија Изетбеговић никада није признао сувереност Срба и Хрвата

Мирослав Туђман је у специјалном интервјуу за РТРС, рекао да је Алија Изетбеговић имао подршку исламских земаља у довођењу муџахедина и финансирању тзв. Армије БиХ.

Он је навео да су муџахедини у БиХ долазили на два начина- путем хуманитарних организација и вјерских институција.

– Муџахедини су у БиХ дошли, према документима, у фебруару 1992. године, након чега је више од стотину њих већ добило држављанство БиХ и ове чињенице ће бити тешко оспорити – истакао је Туђман.

Он је нагласио да су Американци упозоравали Алију Изетбеговића због муџахедина, захтијевајући да они напусте БиХ.

– То је био и саставни дио Дејтонског споразума, да припадници страних јединица морају напустити БиХ у року од 30 дана. Међутим, Изетбеговић је одговорио да то представља проблем Бошњацима, јер није морално отказати гостопримство некоме ко је дошао да се бори на вашој страни, али притисци нису јењавали. Због такве једне политике, дио муџахедина је добио држављанство БиХ и остали су у земљи прикривени, односно остали као домицилно становништво. Американци су до 2000. године давали Изетбеговићу примједбе на такву политику и рекли да више неће бити пријатељи ако се нешто догоди – рекао је Туђман.

Он је навео да је Алија Изетбеговић сматрао да су национални интереси Срба и Хрвата нелегитимни.

– „Тешком муком“ је признао да су Срби, Хрвати и Бошњаци конститутивни, али никада није хтио признати да су ти народи и суверени – истакао је Мирослав Туђман.

Туђман је рекао да је политика Алије Изетбеговића од самог почетка била да је над Бошњацима извршен геноцид и да је тезу о Бошњацима као жртвама поновио у априлу 1993. године, када је најавио да ће се у Сребренци догодити највећи геноцид од Другог свјетског рата, на основу чега је Савјет безбједности УН ову зону ставио под заштиту УН-а.

– Посљедица тога је била да је Савјет безбједности донио одлуку о заштићеним зонама а онда је Изетбеговић,  сматрајући да ће УН штитити Сребреницу, 7.500 припадника /тзв./ Армије БиХ пребацио из Сребренице у Средњу Босну, како би је очистио од Хрвата – навео је Туђман.

Погледајте шта је још Туђман рекао о тежњама бошњачких ратних лидера ка стварању унитарне БиХ и да ли се схватања данашњег политичког Сарајева разликују, као и одговор на питање да ли би Алији Изетбеговићу било мјесто у Хагу…

РТРС