Туристи из Данске у „Љ- БИЉУ“

ЉУБИЊЕ | Организована туристичка група са 55 туриста из Данске јуче поподне пуна је три сата провели у љубињском „Љ – биљу“, предузећу за производњу и прераду љековитог биља и наставно – научно – истраживачкој бази за субмедитеранске културе.

Сви запослени су туристе срдачно дочекали, а посјета је отпочела дегустацијом чајева и послужењем херцеговачких традиционалних производа, међу којима су неизоставно били пршут и сир из мијеха, али и сокови од дрењина и вишње.

Данцима се допао, то су нам одмах рекли, укус херцеговачког народног чаја и чаја од вријеска – а у неку руку то и није необично јер су ова два чаја већ ранијих година добијала значајна признања на сајмовима, гдје „Љ – биље“  редовно наступа.  Занимала их је, такође, дестилација уља, коју су могли да виде на лицу мјеста, а потом су пробали и готове производе овог предузећа: етерична уља, хидролате (мирисне водице)  и козметичке производе од смиља, лаванде и жалфије.

Послије тога, туристи из  Данске посјетили су  и оближње расаднике „Љ – биља“, те  понијели саднице лаванде, с намјером да из засаде у својим дворишттима у Данској.

Слободанка Дангубић, директорица „Љ – биља“, рекла нам је да је ово „својеврсни историјски дан за Љубиње, јер то је прва организована туристичка група која је икад до сад посјетила наш град“. Осим тога, додала је, ово је (туризам) и нови програм пројекта „Љекобиље“, који дјелује пуних двадесет година!

Дангубићева је истакла да већ имају најаве сљедећих сличних група из неких предузећа Kине и Јапана, који чак траже да им  се обезбиједи вишеденевна посјета за њихове раднике, које занимају програми узгоја и прераде љековитог и ароматичног биља.

Но, прије реализације тих посјета, кажу у  предузећу, представници  љубињског „Љ – биља“ ће за неколико дана отпутовати до Новог Сада – на најновији Сајам туризма, на коме ће им, како су већ обавијештени, бити уручен Златни пехар новосадског Сајма туризма и пет појединачних златних медаља за производе произведене у Љубињу.

Жарко Јањић