Турска: 18-годишња дјевојка бомбаш самоубица (ВИДЕО, ФОТО)

suruc
СУРУЧ │ Турско министарство унутрашњих послова саопштило је да је у експлозији бомбе у граду Суруч погинуло 27 особа, а више од 100 је рањено.
Ријеч је о терористичком нападу, рекао је министар унутрашњих послова.
Ипак, турски медији спекулишу да је у експлозији више од 30 мртвих као и да се сумња да је експлодирала касетна бомба.
Још увијек није познат узрок експлозије у културном центру југоисточне Турске, граду који је удаљен око десет километара од сиријског града Кобани, саопштили су турски безбједносни званичници, преноси Ројтерс.
Локалне власти су Ројтерсу потврдиле да је десеторо људи страдало, а свједоци у агенцији рекли да је број мртвих двоструко већи.
За сада није познато шта је проузроковало експлозију, али како се граду Суруч налази на свега десет километара од сиријског пограничног града Кобане гдје су се донедавно водиле велике борбе са џихадистима, сумња се да иза овог напада стоји Исламска држава.
Најмање 300 чланова Савеза социјалистичке омладине налазило се у културном центру Амара, који су учествовали у летњој експедицији која треба да помогне обнову Кобанеа.
„Уколико је Исламска држава ово учинила, она се неће зауставити на Суручу. Ускоро би могли да завршимо као Сирија“, рекао је Мухсин Кизикаја, посланик владајуће странке АКП.

https://youtu.be/JRDJV-LFluc
„Ово је велики масакар. Врло је вјероватно да је у питању бомбаш самоубица, изјавила је посланица странке ХДП Лејла Гивен. Према неким информацијама, погинула је цијела група која се налазила у башти центра“, рекла је она.
Према првим информацијама експлозију је изазвала 18-годишња дјевојка бомбаш самоубице, припадница ИСИЛ-а.
„Веома смо забринути, јер се број жртава повећава“, рекао је министар унутрашњих послова Турске у изјави листу Хуријет.
Призори с мјеста догађаја уистину су застрашујући. Лешеви леже посвуда, дио их је прекривен новинским папиром.
Стигле су и бројне медицинске екипе које помажу рањенима.
Независне новине/Агенције/ Фото ЕПА