Турска на леду код САД oд обарања руског „сухоја“

Turski F16
Откад је Турска прошле недеље оборила руски војни авион изнад турско-сиријске границе, Вашингтон је привремено одустао од захтева да Анкара игра активнију улогу у борби коалиције САД против Исламске државе, пише Ројтерс.
Тај потез америчких власти, које је Ројтерсу открио један неименовани амерички званичник, има за циљ да прође неко време да би се смириле повећане тензије у односима између Турске и Русије.
Због тога Турска није учествовала у ваздушним ударима у Сирији против ИД откад су 24. новембра њихови ловци оборили руски авион, навела су два америчка званичника.
Та пауза представља најновију компликацију везану за улогу Турске у борби против ИД која је ставила на тест стрпљење америчких власти.
Званични Вашингтон жели да Турска преузме активнију улогу, посебно у обезбеђењу своје јужне границе са Сиријом, која се сматра главним каналом снабдевања џихадиста.
САД посебно брине део турско-сиријске границе дуг 100 километара, који Исламска држава користи за пребацивање својих ратника и трговање.
Америчка администрација, међутим, жели и да турски ваздушни удари буду више усмерени против ИД, иако истовремено подржава то што Анкара врши ударе против присталица Курдистанске радничке партије (ПКК), коју обе земље сматрају терористичком групом.
Министар одбране САД Ештон Картер је ове недеље у Конгресу рекао да је већина турских ваздушних удара усмерена против ПКК, а не Исламске државе.
Ипак, амерички званичници истичу да је Турска у последње време предузела неке позитивне помаке, укључујући мере за обезбеђење својих кључних граничних прелаза са Сиријом.
РТС