Турска: Ситуација у потпуности под контролом

081975

АНКАРА │ Ситуација у Турској је у потпуности под контролом након синоћњег покушаја војног удара, током којег је погинула 161 особа, не рачунајући пучисте, изјавио је данас турски премијер Бинали Јилдирим.

Он је у обраћању новинарима у Анкари рекао да је истовремено повријеђено 1.440 људи, а ухапшено је и 2.839 војника због сумње да су учествовали у покушају пуча, пренијела је агенција АФП.

Јилдирим је покушај војног удара назвао „црном мрљом“ на демократији у Турској и кривицу приписао „паралелној терористичкој организацији“.

Према наводима агенције АП, тај израз турске власти користе за покрет исламског свештеника Фетулаха Гулена, који живи у САД и којег је званична Анкара и раније оптуживала да планира државни удар.

„Фетулах Гулен је вођа терористичке организације. Која год земља стоји иза њега није пријатељ Турске и у озбиљном је рату против Турске“, истакао је Јилдирим, уз којег је током обраћања стајао начелника Генералштаба турске војске Хулусија Акара, којег су војници пучисти синоћ држали као таоца у операцији у ваздухопловној бази недалеко од Анкаре.

„Организатори пуча ће добити казну коју заслужују“, истакао је Јилдирим и додао да су починиоци сада у рукама судског система.

Турски премијер је додао и да је смртна казна забрањена Уставом, али ће турске власти размотрити одређене промјене закона како би биле сигурне да се покушај пуча више никад не би догодио.

РТРС