Турска: Тортура, мучења, силовања…

765-430-6d524d0d2d5121c69b6430389d1881b3

АНКАРА l Организација Амнести Интернатионал (АИ) саопштила је да поседује доказе да су затвореници у Турској изложени физичком мучењу и тортурама укључујући и силовања у званичним и незваничним затворима у земљи.

Ова организација позвала је Турску да одобри независним посматрачима приступ затвореницима у свим установама у којима се држе затвореници који су покушали извршити државни удар. Како тврде из АИ-а затвори су направљени у полицијским станицама, спортским центрима и судским установама. Више од 10.000 људи налази се у затвору.

„АИ има кредибилне извештаје да турска полиција у Анкари и Истанбулу држи затворенике у стресним позицијама и до 48 сати, не дајући им храну, воду и лекове, вербално их вређају, претећи им. У најгорим случајевима их туку и муче, те силују.

Извештаји о овоме су екстремно алармантни, посебно када видимо колико људи је ухапшено последње недеље. Језиви детаљи које смо документовали су само део злостављања које се можда дешава у затворима. Захтевамо од турских власти да прекину ову одвратну праксу и допусте међународним посматрачима да посете све затворенике у свим местима“, рекао је директор АИ за Европу Џон Далхуисен.

Како наводе из ове организације, затвореницима није омогућено право на адвоката ни посета чланова породице, нису правилно информисани о оптужбама и немају фер суђење. Проглашењем ванредног стања то је погоршано јер особе могу бити задржане у затвору 30 дана без оптужби.

Агенције