Тужилаштво тражи доживотну казну за Радована Караџића

765-430-45e1175b68b4518cd0a529450b11e662

ХАГ l Хашко тужилаштво је, у најави жалбе на првостепену пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, затражило да му Апелационо вијеће изрекне казну доживотног затвора.

Интернет страница „Џастис рипорт“, која је у власништву БИРН-а БиХ, подсјећа да је првостепеном пресудом, изреченом 24. марта, Хашки трибунал Караџића осудио на 40 година затвора.

Главни хашки тужилац Серж Брамерц у најави жалбе оцијенио је да је Првостепено вијеће „погријешило у примјени закона и утврђивању чињеница, када је изрекло казну блажу од доживотне, имајући у виду налазе о Караџићевој кривичној одговорности“.

Према мишљењу Брамерца, судије су пропустиле да ту одлуку образложе, тим прије што су „непрописно одмјериле отежавајуће и олакшавајуће околности“.

Главни тужилац тражи да Апелационо вијеће исправи грешке, прогласи Караџића кривим за геноцид у седам општина БиХ и, сходно томе, повећа му казну.

Одбрана је јуче поднијела Хашком трибуналу најаву жалбе на пресуду, којом је Караџић осуђен на 40 година затвора, након чега очекује да јој се да рок за подношење главне жалбе којом ће се тражити ослобађање, рекао је Срни члан тима одбране београдски адвокат Горан Петронијевић.

„Поднесена је најава жалбе. То је прва фаза жалбеног поступка у којем одбрана најављује суду на које тачке пресуде и по којим основама ће се жалити“, рекао је Петронијевић.

Одбрана у најави жалбе наводи да је Караџић у Хашком трибуналу био „изложен политичком суђењу“.

„Караџић је био изложен политичком суђењу које је направљено да би се потврдила демонизација њега и српског народа у БиХ“, наводи у саопштењу Караџићев адвокат Питер Робинсон, преноси агенција Франс прес.

Робинсон је навео да Караџић није имао фер суђење и да су судије „претпоставиле његову кривицу и конструисале пресуду да би оправдали своју претпоставку“.

Агенције