У 2015. у Београду рођено 20.000 беба што је рекорд у посљедњих 30 година

703370_bebe--foto-oliver-bunic_f

БЕОГРАД I Роде су се дефинитивно вратиле у Београд, а доказ за то је прави беби-бум који нам је донела 2015, у којој су Београђанке на свет донеле преко 20.000 беба.

Како је израчунао “Блиц”, а према тренутним бројкама и проценама директора престоничких породилишта, ова година обогатила је главни град Србије и напунила домове више него иједна друга у последњих 30 година.

„НАРОДНИ ФРОНТ“
Највише бебица било је у ГАК “Народни фронт”, а у том популарном породилишту кажу да ће мама која роди седам хиљадиту бебу добити симболичну награду.

– Сада смо на 6.900 беба, а очекујемо да до Нове године буде минимум 7.000 порођаја. Жена која постане мама “са бројем 7.000” добиће симболичну награду, и тај порођај биће обележен уз малу свечаност. Од 2000. године не памтим да је било оволико порођаја, осим једне године када се ГАК „Вишеградска“ реновирао, па су се жене уместо тамо, породиле код нас. Не искључујем могућност да буде и већи број, јер има више од 100 трудница које би требало да се породе до 1. јануара – каже за “Блиц” др Радомир Аничић, гинеколог и акушер у тој установи.

Година која је за нама донела је пуне руке посла гинеколозима и бабицама.

– У 2015. години имали смо 250.000 амбулантних прегледа, што је знатно више него 2014. Нажалост, и са оволико беба Београд што се тиче природног прираштаја, и даље бележи негативни тренд. Морали бисмо да имамо дупло оволико порођаја да бисмо дошли до нуле, а тек потом прешли у плус. Свака породица би требало да има бар троје деце, а држава треба да стимулише родитеље – каже др Аничић.

КБЦ „ЗЕМУН“
У КБЦ “Земун“ такође бележе више порођаја.

– Имали смо 10 одсто више принова него лане. Имаћемо готово 1.700 беба, а у 2014. их је било око 1500. Ми смо једино породилиште у прекосавском региону, па тако обухватамо територију до Инђије, Руме… Посла је било много, али то је најлепши посао на свету, па никад није тешко – каже др Томислав Стефановић, гинеколог и акушер у Земунском породилишту.

Он, међутим, наводи да имају један проблем – епидурална анестезија.

– Неопходно нам је да имамо нашу анестезију, а фали нам још пет анестезиолога. Када бисмо имали те кадрове, повећали бисмо број порођаја сигурно за 20 одсто – наглашава др Стефановић.

ГАК „ВИШЕГРАДСКА“
У ГАК „Вишеградска“ кажу да се померила старосна граница за рођење прве бебе.

– Дневно смо имали до 30 порођаја, наш просек сваке године је између 6.500 и 7.000 беба. Оно што је занимљиво ове године јесте то што се Београђанке све више одлучују на прву бебу у каснијим годинама. Имали смо доста прворотки које су прешле 40 година – каже прим. др Зорица Богдановић Младеновић, начелник Одељења породилишта у тој установи.

Мали: Биће новца и за „Хало бебу“
Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је јуче запослене у саветовалишту „Хало беба“, које је Град ове године новчано помогао, а за наредну је обезбеђено седам и по милиона динара, што потпуно покрива трошкове функционисања сервиса.

– На број „Хало бебе” само током ове године упућено је 133.674 позива, што значи да су родитељи толико пута затражили савете. Због поспешивања наталитета морамо да урадимо све да задржимо ову службу – прецизирао је градоначелник. Мали је јуче посетио и Хитну помоћ и најавио да је следеће године у плану набавка десет нових возила за Хитну помоћ, и то пет за дијализу и пет санитетских возила.

– Такође, ове године је уложено пет милиона динара у кол-центар, који дневно одговара на хиљаде позива – закључио је Мали.
Блиц